Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 12 oktober 2005

Provinciale Staten hebben de Programmabegroting voor 2006 vastgesteld. In dit kader hebben de Staten onder meer gesproken over het beheer van de Ecologische Hoofdstructuur, preventie in de jeugdzorg en alternatieve brandstoffen. Ook zijn de gevolgen van het energie(prijs)beleid en het asielbeleid aan de orde geweest. Statenlid Swagerman (SP) heeft het college mondelinge vragen gesteld over de problematiek bij het IT-Atelier in verhouding tot het Groninger Kennis Conversie Fonds. Reinder de Vries (CDA) en Piet de Vey Mestdagh (D66) zijn toegelaten tot lid van Provinciale Staten.
1. Programmabegroting 2006
Provinciale Staten hebben de Programmabegroting 2006 vastgesteld. De Statenbesluiten bij de behandeling van de Voorjaarsnota voor extra middelen zijn overgenomen, waaronder EUR 14.000,-- voor de Kindertelefoon Groningen, Noord en Midden Drenthe. Het financieel beeld van de begroting is redelijk positief, onder meer door personele en materiële bezuinigingen, verhoging van het aantal opcenten op de motorrijtuigenbelasting en een meevallende uitkering uit het Provinciefonds vanaf 2007 en volgende jaren.

Moties en amendementen bij Programmabegroting


* Beheer Ecologische Hoofdstructuur (EHS) De PvdA-motie over de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is met algemene stemmen aangenomen. Met de motie verzoeken de Staten het college om met organisaties van agrariërs, particulieren en de drie terreinbeheerders overeen te komen wáár binnen de EHS particulier beheer doelmatig is en de hier aangekochte grond aan particulieren te verkopen. De Staten verzoeken het college de grond waar particulier beheer niet doelmatig is door te leveren aan een van de drie terreinbeheerders. De Staten willen dat de terreinbeheerders hun grond die geschikt is voor particulier beheer terugleveren aan de provincie, in ruil voor de geleverde grond. Dit zolang de doelstelling van 40% particulier beheer niet is gerealiseerd.

Achtergrond
De provincie Groningen wil de EHS in 2018 hebben gerealiseerd. Het Rijk wil dat 30% van de nog te realiseren EHS in particulier beheer komt en 10% door agrarisch natuurbeheer. Met het Rijk is o.a. afgesproken dat de provincies samen met organisaties van agrariërs, particulieren en de drie terreinbeheerders het beleidskader uitwerken en bepalen waar de nieuwe natuur en robuuste verbindingen worden gerealiseerd door particulieren en waar door de terreinbeheerders.


* Ondersteuning nieuwe vereniging VKDG/VDG Per 1 januari 2006 vindt een fusie plaats tussen de Vereniging van Kleine Dorpen Groningen (VKDG) en de Vereniging Groninger Dorpshuizen (VDG). Deze vereniging levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en de sociale samenhang van het platteland. De CDA-motie, waarmee het college van Gedeputeerde Staten wordt verzocht om op korte termijn te overleggen over de vraag of de nieuwe vereniging voldoende ondersteuning krijgt om invulling te geven aan zijn beleidsplan, is door de Staten met algemene stemmen aangenomen.


* Investeringsfonds energiegerelateerde investeringsprojecten De motie van GroenLinks voor een GS-notitie over de mogelijkheden van een investeringsfonds voor financiële ondersteuning van energiegerelateerde investeringsprojecten is door Provinciale Staten met algemene stemmen aangenomen.
De Staten vinden het van wezenlijk belang voor de werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling in de provincie Groningen dat het klimaatbeleid effectief wordt doorgezet op de thema's energiebesparing en alternatieve, duurzame vormen van energieproductie.

In het Provinciaal Omgevingsplan (POP) staat de doelstelling om een evenredige vermindering van CO2 emissie te realiseren. Werkgelegenheid binnen het klimaatbeleid is voor de Staten een zwaar criterium. Bovendien is de vraag vanuit het Groninger bedrijfsleven en instellingen naar procesmatige en financiële ondersteuning van energiegerelateerde investeringsprojecten sterk toegenomen. Daarnaast zijn publiek en bedrijfsleven meer bewust van het belang van energiebesparing als gevolg van de recentelijk sterk gestegen olie- en gasprijzen. Ook is de vraag naar nieuwe energiebesparende initiatieven gestegen.


* Preventie jeugdzorg
Het GroenLinks-amendement om in de Programmabegroting 'bevordering van preventie in de jeugdzorg in een zo vroeg mogelijk stadium' als gewenst maatschappelijk effect op te nemen, is met algemene stemmen aangenomen. De Staten vinden het van belang dat preventie expliciet als doelstelling van het provinciaal beleid een plaats krijgt in de Programmabegroting.
Bij de provincie zijn voorstellen ingediend om de bestaande preventieactiviteiten uit te breiden. Het gaat vooral om het eerder signaleren van jeugdproblemen, met de inzet van scholen.

Gevolgen energie(prijs)beleid voor de werkgelegenheid in de basis- en procesindustrie
De Statenleden Jaap Dijkstra en Jan Köller hebben namens de PvdA-Statenfractie aandacht gevraagd voor de gevolgen van het energie(prijs)beleid voor de werkgelegenheid in de basis- en procesindustrie in Groningen. De hoge energieprijzen bedreigen de werkgelegenheid in het Noorden, met name in het Eemsmondgebied.

Provinciale Staten maken zich grote zorgen over de Groninger werkgelegenheidsituatie in deze industriesector. Recentelijk is gebleken dat de continuïteit van bedrijven in de basismetaalindustrie, zoals Aldel en Kollo Sic en Chemiepark Delfzijl in de procesindustrie, op korte termijn bedreigd wordt. De bestaande economische structuur staat onder hoge druk, met alle mogelijke negatieve sociaal-economische gevolgen van dien.


2. Humaniteit asielzoekers
De fracties Partij van de Arbeid, GroenLinks, ChristenUnie, SP , D66 en de Partij voor het Noorden hebben gezamenlijk een motie ingediend waarin zij de regering en het parlement verzoeken om een specifieke regeling te treffen die meer aandacht besteedt aan de humane aspecten voor alle asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor 1 april 2001) hun (eerste) asielverzoek hebben ingediend en zich nog in Nederland bevinden. Uit de praktijk blijkt dat er geen sprake is van een geheel sluitend terugkeerbeleid, waardoor inhumane situaties ontstaan. De motie is door Provinciale Staten aangenomen.


3. Beëdiging Reinder de Vries (CDA) en Piet de Vey Mestdagh (D66) Provinciale Staten hebben Reinder de Vries (CDA) en Piet de Vey Mestdagh (D66) toegelaten tot lid van Provinciale Staten. Zij volgen hiermee resp. de Statenleden Ruth Peetoom (CDA) en Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) op, die op 6 juli dit jaar afscheid namen van de Staten. Meer informatie over de Statenleden vindt u op www.provinciegroningen.nl.

Mondelinge vragen
Statenlid Kees Swagerman (SP) heeft het college van Gedeputeerde Staten mondelinge vragen gesteld over de problematiek rond het IT-Atelier in Emmen in verhouding tot het Kennis Conversie Fonds. Vanwege de overeenkomstige opzet van het Kennis Conversie Fonds in Groningen, wilde de SP onder meer weten of het college zijn mening deelt dat de overeenkomst tussen de opzet van het IT-Atelier en de gekozen manier van subsidieverstrekking opvallend is. Ook wilde de SP weten of de gebeurtenissen bij het IT-Atelier niet kunnen voorkomen bij het Kennis Conversie Fonds en of het college dit veilig heeft gesteld.
De SP doelt hierbij met name op mogelijk buitensporige uitgaven aan verbouwingen, de aanschaf van duur, onnodig meubilair en te hoge huren.
Daarnaast vroeg de SP of het college heeft vastgelegd dat bestedingen en eventueel ontstane arbeidsplaatsen in Groningen terecht moeten komen.
Tot slot wilde de SP weten of de deelnemende bedrijven bonafide bedrijven zijn.

De Gedeputeerde van Economische Zaken, de heer Gerritsen, gaf aan dat ook het college met ontsteltenis kennis heeft genomen van de ontwikkelingen rondom het IT-Atelier. Hij gaf aan dat de opzet van het Kennis Conversie Fonds afwijkt van de opzet van het atelier en dat de toezichthouding scherp is, zowel door de RUG holding als door particuliere investeerders. Het college acht het dan ook niet voor de hand liggen dat er mismanagement zal voorvallen; er is veel ervaring en een scherp toezicht.

Verder hebben de Staten de volgende besluiten genomen:
4. Krediet voor grondaankopen project Vernieuwing Noordzeebrug Provinciale Staten hebben een krediet van EUR 2.595.928,-- beschikbaar gesteld voor grondaankopen in het project Vernieuwing Noordzeebrug, ter voorbereiding van de uitvoering van het project Vernieuwing Noordzeebrug.

Het project
In het kader van de opwaardering van de Vaarweg Lemmer-Delfzijl is de provincie van plan om de bestaande Noordzeebrug over het Van Starkenborghkanaal te vernieuwen. Ook zal de aansluiting van de ringweg op de Bedumerweg en bedrijventerrein de Hoogte worden gereconstrueerd. De start van dit project is gepland voor medio 2006.
Ter voorbereiding van dit project moet de provincie een aantal percelen grond op bedrijventerrein de Hoogte aankopen. Besloten is om het krediet alvast beschikbaar te stellen, vooruitlopend op vaststelling van het definitieve structuurplan.


5. Wijziging Wadloopverordening
Provinciale Staten hebben besloten één in plaats van drie bezwaarschriftencommissie advies te laten uitbrengen aan de colleges van Gedeputeerde Staten van Groningen, Fryslân en Noord-Holland.
De drie provincies verlenen gezamenlijk vergunningen en ontheffingen voor het wadlopen. Bij bezwaar tegen vergunningverlening brengen drie bezwaarschriftencommissies een advies uit over hetzelfde bezwaar. Om de procedures efficiënter en klantvriendelijker te laten verlopen is dit besluit genomen.


6. Wijziging Milieuverordening
Provinciale Staten hebben de wijziging van de Milieuverordening van de provincie Groningen vastgesteld. De integrale wijziging betreft de onderwerpen afval, gebruik van gesloten stortplaatsen, bodemsanering en procedurewijzingen.


7. Herziening adviesstructuur omgevingsbeleid Provinciale Staten (PS) hebben besloten de Provinciale Omgevingscommissie Groningen (POG) op te heffen en de huidige Verordening Provinciale Omgevingscommissie Groningen in te trekken. De Staten en ook het college hebben besloten een nieuwe provinciale Commissie Water en Milieu (CWM) op te richten. Daarvoor is een nieuwe Verordening Provinciale Commissie Water vastgesteld.

Sinds de invoering van het dualisme concentreren de Staten zich meer op hun kaderstellende en controlerende functie en het college van Gedeputeerde Staten (GS) op zijn bestuursbevoegdheden. Eén van de belangrijkste veranderingen sinds het dualisme is het gewijzigde commissiestelsel; leden van het college van GS mogen geen lid meer zijn van een door PS ingestelde commissie en andersom geldt hetzelfde. Op grond hiervan kan de POG niet meer bestaan. De POG was een door de Staten ingestelde adviescommissie die integraal adviseert in het kader van het Provinciaal Omgevingsplan (POP). Op grond van de toekomstige Wet dualisering provinciale medebewindbevoegdheden voor de beleidsterreinen Water en Milieu moeten PS en GS gezamenlijk een commissie vormen, daarom is de Commissie Water en Milieu (CWM) opgericht.

12 oktober 2005