Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-653       |
|                                            |Arnhem|12 oktober 2005|
|                                            |,     |               |
GS STELLEN VERBETERVOORSTELLEN VOOR REGIOTAXI VAST

Stap op weg naar behoud Regiotaxi als onderdeel van openbaar vervoer

Gisteren hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland de nota 'Uitwerking Herontwerp Regiotaxi vastgesteld. "Met deze verbetervoorstellen werken we aan een betaalbaar en belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Gelderland", aldus projectgedeputeerde Marijke van Haaren. "Regiotaxi vormt een aanvulling op het reguliere openbaar vervoer die vooral tegemoetkomt aan de vervoersbehoefte van kwetsbare burgers en bewoners in het buitengebied. Dit moeten we behouden maar ook vernieuwen." Provincie en gemeenten (exclusief het KAN) werken in het project Herontwerp Regiotaxi intensief met elkaar samen om deze vervoersservice te vernieuwen. Hierbij werken wethouders zorg & welzijn samen met wethouders verkeer & vervoer. "Met deze aanpak werken we vooruit op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vanuit de gedachte dat mobiliteit en sociale infrastructuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden", aldus Gelders gedeputeerde Zorg en Welzijn Hans Esmeijer. Aanleiding voor de integrale aanpak is de kostenstijging door de groei van het vervoer. Samen met de gemeenten/regio's IJsselstreek, Achterhoek, Vallei, Rivierenland en Noord-Veluwe hebben Gedeputeerde Staten verbetervoorstellen uitgewerkt. De voorstellen worden nu ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenten van de betrokken regio's. Ook de Statenleden worden geïnformeerd over deze verbetervoorstellen.

Verbetervoorstellen
De verbetervoorstellen betreffen: integratie van regiotaxi met het overige openbaar vervoer, aanbesteding van regiotaxi door de provincie, duidelijke afspraken met gemeenten over de afzonderlijke (financiële) verantwoordelijkheden, instrumenten voor kostenbeheersing en het doorvoeren van innovaties binnen het regiotaxisysteem. Voor wat betreft de financiële verantwoordelijkheden liggen in de nieuwe situatie de kosten voor het vervoer van Wet Voorziening Gehandicapten (WVG)-geïndiceerden grotendeels bij gemeenten en de kosten voor het vervoer van overige reizigers bij de provincie. Een goede afstemming met (toegankelijke) bussen en treinen zal zorgen voor betere kostenbeheersing van de nieuwe regiotaxi. Het regiotaxisysteem wordt vormgegeven conform het landelijk WVG-protocol, waarbij is uitgegaan van harmonisatie van de systeemkenmerken van regiotaxi. Herontwerp Regiotaxi is ook aangemeld als experiment ten behoeve van het kabinetsstandpunt 'bundeling doelgroepenvervoer'. Bovendien neemt Gelderland deel in het onderzoeksprogramma Transumo naar verkeer- en vervoerinnovaties. Hiermee loopt Gelderland landelijk voorop. Planning
De provincie heeft op basis van uitkomsten van twee bestuurlijke conferenties in 2004 met wethouders zorg en verkeer en vervoer voorstellen voor een vernieuwing van Regiotaxi ontwikkeld. In juni 2005 is de opzet van het Herontwerp Regiotaxi getoetst bij de regiogemeenten. In de notitie "Uitwerking Herontwerp Regiotaxi" zijn basisafspraken tussen gemeenten/regio's en provincie opgenomen ten aanzien van financiering, de organisatie en aanbesteding van het nieuwe regiotaxisysteem. Om het programma van eisen voor de nieuwe (provinciale) aanbesteding in maart 2006 te kunnen publiceren is nu besluitvorming door de colleges van provincie en gemeenten gewenst. Nu GS hebben ingestemd met de verbetervoorstellen is het aan de gemeenteraden om in te stemmen met deze voorstellen en deel te nemen aan de nieuwe aanbesteding. De vervolgstap is het sluiten van bestuursovereenkomsten door Gedeputeerde Staten en de regiobesturen (colleges van B&W). Het is de planning om op 1 januari 2007 de nieuwe Regiotaxi in de regio's IJsselstreek, Achterhoek, Vallei en Rivierenland te laten rijden. De regio Noord-Veluwe volgt waarschijnlijk per 1 januari 2009. De gemeente Apeldoorn heeft aangegeven voorlopig niet mee te willen doen in de nieuwe aanbesteding.



Provincie Gelderland