Gemeente Beuningen


Handhaven in de openbare ruimte

Vandalisme
De gevolgen van vandalisme ziet iedereen regelmatig in zijn omgeving. Om maar een paar voorbeelden te noemen: stukgegooide straatverlichting, gesloopte bushaltes, auto's met lek gestoken banden, bekladde muren. Meestal zijn het jongeren tussen de 10 en 20 jaar die zich, vaak in groepsverband, schuldig maken aan het vernielen van dingen. Behalve dat de woon- en leefomgeving van iedereen wordt aangetast brengen het opruimen, herstellen, schoonmaken en vervangen kosten met zich mee die door alle inwoners gezamenlijk moeten worden gedragen.

Handhaving
Op het moment dat wordt geconstateerd dat iemand vandalisme pleegt, worden de kosten voor het herstel en opruimen natuurlijk op hem/haar verhaald. Of op de ouders, zij zijn immers aansprakelijk voor de schade die hun (minderjarige) kind aanricht. De dader kan, ook als hij minderjarig is, worden opgepakt door de politie. Als er meerdere malen iets is gebeurd, of in een bijzonder zwaar geval van vernieling of baldadigheid, zijn zware straffen mogelijk.

Gevolgen
Vandalisme kan sociale onrust veroorzaken waardoor bewoners bepaalde straten of plaatsen gaan mijden. Ook kunnen de gevolgen van relatief kleine vernielingen, veel verder gaan dat men in eerste instantie verwacht. Als bijv. een verkeersbord wordt vernield, kan daardoor een ongeval gebeuren, waarbij lichamelijk letsel (of erger) niet is uit te sluiten.