Stadsdeel Amsterdam Centrum

Concept-Evenementennota vrijgegeven voor inspraak

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft de concept- Evenementennota 'Open Podium' vrijgegeven voor inspraak. De nota biedt ruimte aan evenementen in de binnenstad en geeft aan waaraan de evenementen dienen te voldoen.

De Amsterdamse binnenstad is een gewild podium voor evenementen én tegelijkertijd beschermd stadsgezicht. In de binnenstad zijn meer dan 25 locaties beschikbaar waar evenementen kunnen plaatsvinden. Soms zijn er specifieke eisen aan een locatie verbonden. Zo is het Spui bij het Begijnhof is een stiltegebied. Een enkele keer, bijvoorbeeld bij de viering van koninginnedag, is het mogelijk om gebruik te maken van de openbare weg. Evenwicht in het aantal en soort evenementen vraagt van zowel het stadsdeel als de organisatoren de juiste inzet. Concreet betekent dit dat voor ieder evenement voorwaarden zullen gelden op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid en geluidssterkte, afvalpreventie en -verwerking.

Kwalitatief hoogwaardig en gevarieerd aanbod

Kwalitatief hoogwaardige en gevarieerde evenementen die het culturele aanbod vergroten en de economie versterken kunnen op de steun van het Dagelijks Bestuur rekenen. Kernbegrippen hierbij zijn onder meer: variëteit, het historisch karakter van de binnenstad, een breed cultureel aanbod en een open karakter. Initiatieven die de binding van de binnenstad met het water versterken of een verband leggen met het rijke verleden dragen bij aan de gewenste variëteit.

Nieuwe iniatieven

Het Dagelijks Bestuur zal zich actief inzetten om nieuwe initiatieven te stimuleren, zoals:

* Een onderzoek doen naar de mogelijkheid om Amsterdamse acteurs, cineasten, musici en kunstenaars te betrekken bij een jaarlijks terugkerend cultureel/literair festival.

* Amsterdamse (opleidings)instituten op het gebied van kunst, cultuur en theater uitnodigen activiteiten in de openbare ruimte te organiseren onder het motto: 'Zet Amsterdams talent in!'
* In samenspraak met de centrale stad spraakmakende festivals, ook buiten het toeristenseizoen, aan te trekken.
* Gesprekken voeren met nieuwe allochtone ondernemers en organisatoren om het culturele aanbod te verbreden.
* Financiële ondersteuning te verlenen bij het uitwerken van plannen om samen met ondernemers een intersite te ontwikkelen waar (buitenlandse) homo- en lesbobezoekers alle informatie kunnen vinden over doelgroepevenementen en reis en verblijfsmogelijkheden ter promotie van Amsterdam als homo-hoofdstad.
* Bij de herinrichting van potentiële evenemententerreinen tegelijkertijd voorzieningen voor aan- en afvoer van water en elektriciteit aan te brengen.

Inspraak

Belangstellenden kunnen tot 23 november 2005 hun mening geven over de Evenementennota, deze zal worden meegewogen in de verdere besluitvorming.

De Evenementennota is hier te downloaden (pdf-bestand, grootte 76,5 Kb) of in te zien bij het Voorlichtingsloket aan de binnenstraat van het stadhuis.

Reacties kunnen gemaild worden naar
evenementennota@centrum.amsterdam.nl

Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar:

stadsdeel Amsterdam-Centrum,

Stadhuis

Amstel 1

1011 PN Amsterdam

o.v.v. Evenementennota.

afd. Communicatie

stadsdeel Amsterdam-Centrum

tel. 552 4176