Gemeente Doetinchem

Gemeente Doetinchem legt basis voor gezonde financiële positie


-12 oktober-
Op dinsdag 4 oktober heeft het college de concept-programmabegroting 2006 - 2009 vastgesteld. De begroting sluit in 2006 met een structureel tekort van EUR 1,1 miljoen. Oorspronkelijk bedroeg het tekort EUR 4,2 miljoen. Maar door in totaal EUR 3,1 miljoen te bezuinigen, ziet het college kans het tekort terug te brengen tot EUR 1,1 miljoen. Vanaf 2007 komt de gemeente weer in de plus, oplopend tot een overschot op de begroting in 2009 van EUR 1,7 miljoen. Bij deze prognoses is rekening gehouden met minder inkomsten uit de OZB (onroerende zaakbelasting).

De financiële positie van de gemeente was de afgelopen jaren verzwakt door bezuinigingen van het rijk en de slechte economische situatie. Naast voorstellen voor bezuinigingen doet het college de raad ook voorstellen voor nieuw beleid, te weten in 2006 EUR 155.000,= structureel en voor 2006 ook EUR 725.000,= eenmalig. De raad behandelt de begroting op 10 november 2005.

Bezuinigingsopdracht van de raad
Bij de vaststelling van de begroting 2005 gaf de gemeenteraad de financiële kaders aan. In deze kaders zat een bezuinigingsopdracht van EUR 5,6 miljoen eenmalig voor 2005. Het college heeft deze kaders uitgewerkt en realiseert deze eenmalige bezuiniging door de voorgenomen uitbreiding van het stadhuis niet uit te voeren. Daarnaast gaf de raad de volgende bezuinigingen aan, namelijk EUR 3,1 miljoen structureel te bezuinigen door de gemeentelijke taken tegen het licht te houden (takendiscussie) en 2,5 miljoen structureel door de gemeentelijke organisatie af te slanken gecombineerd met efficiënter werken. De derde bezuiniging moet komen uit het opnieuw wegen van de projecten (heroriëntering). Dit moet in de jaren tot 2010 incidenteel EUR 5,5 opleveren.

Evenwichtig pakket aan bezuinigingen
Het college stelt de raad een evenwichtig pakket aan bezuinigingen voor, passend binnen het Koersdocument (onderschreven door een meerderheid van de gemeenteraad). Het college kiest er voor om te investeren in een leefbare samenleving met een grotere eigen keuzevrijheid voor de inwoners, binnen een sociale context. Daarbij is het belangrijk dat Doetinchem z'n positie als centrumgemeente behoudt en dat voor wie dat nodig heeft de sociale voorzieningen beschikbaar en bereikbaar blijven.

Uitwerking bezuinigingsopdracht door het college in drie trajecten De efficiencyoperatie binnen de gemeentelijke organisatie ligt op schema. Een inventarisatie onder het personeel geeft aan dat er ongeveer 43 medewerkers vervroegd de gemeente willen verlaten. Hiermee kan de opgelegde bezuiniging van EUR 2,5 miljoen nog niet gerealiseerd worden. Daarnaast wordt bekeken of de verdeling van mensen over de diverse afdelingen past binnen de nieuwe taken en werkwijze die uit de takendiscussie komt.
Ook de takendiscussie is bijna afgerond. Het college kiest er voor op sommige beleidsvelden minder te bezuinigingen dan op andere. Zo wordt er op welzijn, cultuur en sport verhoudingsgewijs minder bezuinigd dan op wegenonderhoud en groen, omdat het college het `sociale gezicht` van Doetinchem zoveel mogelijk wil behouden. Op andere beleidsvelden, waaronder onderwijs bezuinigt het college helemaal niet, omdat deze speerpunten van het collegebeleid zijn. Bij de takendiscussie zijn de partners en betrokkenen uit het veld nauw betrokken geweest. Een werkwijze die het college bij voorkeur toepast. Deze takendiscussie levert naar verwachting structureel EUR 3,6 miljoen op, mits de OZB doorgang vindt.

Invloed afschaffing OZB beperkt
Een bedreiging voor de financiële positie van de gemeente is het regeringsplan om de het gebruikersdeel van de OZB (onroerende zaakbelasting) voor woningen af te schaffen. Bovendien bindt de regering de overige OZBtarieven aan een maximum. Voor 2006 betekent dit dat de gemeente er EUR 1,1 miljoen bij inschiet. Het college stelt de raad voor dit bedrag voor 2006 uit de algemene reserve te halen. Met dit voorstel blijft het uiteindelijke tekort beperkt. Voor de jaren 2007 - 2009 is de afschaffing van de OZB geboekt en komt de gemeente ondanks deze tegenvaller in 207 weer uit de rode cijfers.

Nieuw beleid
Voor de veiligheid van scholieren kiest het college er voor om EUR 250.000,= bij te dragen aan een non-stop fietsroute Silvolde-Terborg-Doetinchem. Ook de andere gemeenten dragen bij. Daarnaast heeft het college nog diverse kleinere voorstellen in de begroting opgenomen voor nieuw beleid. Hiermee geeft het college invulling aan de prioriteiten die de raad heeft gesteld.

Procedure
Voorafgaand aan de raadsvergadering behandelt de commissie Beleidsontwikkeling op 24 oktober 2005 de begroting en de ombuigingsvoorstellen. De commissie vergadert vanaf 19.30 uur in het stadhuis.