Gemeente Leeuwarden

Brekpuntlezing in Aljement over Friese taal

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-10-2005) Woensdag 12 oktober is er van 12.30 tot 13.15 uur in It Aljemint van de Fryske Akademy weer een Brekpuntlezing. Het onderwerp van deze week is: Fries onderweg van tweede rijkstaal naar Europese taa.

De officiële erkenning van het Fries als tweede rijkstaal van Nederland is langzamerhand gegroeid sedert 1970. Deze status verdient eigenlijk een kroon met een Friese taalwet, zoals deze al bestaat voor bijvoorbeeld het Welsh en het Baskisch.

De erkenning van het Fries als tweede rijkstaal is niet slechts een papieren zaak, maar heeft invloed op het denken, de houding én het gedrag van mensen in het dagelijks leven in Fryslân. In juny 2005 is het Iers Gaelic erkend als EU werktaal. Het Baskisch, Gallisisch en Catalaans zijn erkend als officiële EU talen naast het Castiliaans van Spanje. De practische uitwerking voor het spreken en schrijven van deze talen in Brussel en Straatsburg is beperkt, maar de status werkt in de eigen lidstaat door in de toepassing van Europese subsidieprogranma's. Een erkenning van Fries als officiële EU taal (niet als werktaal) betekent meer voet aan de grond bij de Europese instellingen in Nederland én in het Europees Agentschap voor het taalleren en de taalvariatie, dat in 2007 opgebouwd wordt.

Alex Riemersma is vice president van het Europees Bureau voor Kleine. Het bureau is in 1982 opgericht op initiatief van het Europees Parlement om de belangen van de regionale en minderheidstalen in Europa te behartigen. Hij houdt zijn verhaal op woensdag 12 oktober, van 12.30 tot 13.15 uur in It Aljemint, het congrescenrum van de Fryske Akademy, Doelestrjitte 4 6, Ljouwert. De toegangsprijs voor de middagpauze lezing bedraagt 5 euro, inclusief lunch.