Time : 10:19:49 AM
Date : Wednesday, October 12, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Vlaamse strategie havenbeleid inefficiënt

Als eerste van de Vlaams zeehavens is voor de haven van Brugge-Zeebrugge een Strategisch Plan voorgelegd. De MiNa-Raad ontving deze zomer zeven concrete vragen over het proces en de inhoud van dit Strategisch Plan (SP). Met behulp van expertise uit de West-Vlaamse milieuraden die direct of indirect met de haven van Zeebrugge te maken hebben, heeft de MiNa-Raad over dit dossier een unaniem advies uitgebracht. In het algemeen vindt de MiNa-Raad de strategische aanpak van het Vlaamse havenbeleid inefficiënt. Specifiek voor het SP Zeebrugge vraagt de Raad meer inspanningen om het maatschappelijke draagvlak te vergroten en om meer aandacht te besteden aan sommige milieukundige en sociale aspecten.

De Raad is tevreden dat hij om advies gevraagd wordt. Maar uit een toetsing van het SP aan het advies van 7 mei 2002 over het Vlaamse havenbeleid blijkt dat fundamentele aanbevelingen van toen niet gevolgd worden. De afstemming van de algemene beleidslijnen uit een Langetermijnvisie voor de Vlaamse havens en de strategische plannen van de verschillende zeehavens ontbreekt bijvoorbeeld. Hierdoor moeten sommige keuzes nog gemaakt worden terwijl er al heel wat inspanningen geleverd zijn. Ook de strategische plannen onderling worden niet afgestemd op elkaar. De Raad voorspelt daarom ontgoocheling en onbegrip wanneer het complementaire Vlaamse havenbeleid vorm zal krijgen.

Onvoldoende maatschappelijk draagvlak

Het betrekken van de doelgroepen kan niet geslaagd genoemd worden. Verschillende maatschappelijke groeperingen hebben de klankbordgroep bij het SP voor de haven van Brugge-Zeebrugge ervaren als een uitlaatklep, maar niet als een overlegforum. De kans om daarmee het maatschappelijk draagvlak voor het havenbeleid te verhogen, is duidelijk mislukt. Maar volgens de Raad is het nog niet te laat om meer en beter te communiceren en om een participatief proces op te zetten. Meer toegankelijke documenten die niet enkel voor experts bestemd zijn, zijn daarbij cruciaal.

Tekortkomingen en actualiteit

Als typische overslaghaven zal de haven van Zeebrugge wellicht minder invloed ondervinden van klimaatgerelateerde Europese richtlijnen zoals bv. de Richtlijn over de nationale emissieplafonds. Toch mist de MiNa-Raad in het strategisch plan voor de haven van Zeebrugge een verwijzing naar deze problematiek. Vanuit sociaal oogpunt komt ook tewerkstelling onvoldoende aan bod. De Raad wijst bovendien op het ontbreken van finale keuzes, alle mogelijkheden zijn opengelaten. In een compatibel Vlaams havenbeleid is dat echter niet houdbaar. De Raad vindt wel terug wat hij in 2002 suggereerde rond zuinig ruimtegebruik en de manier om daarin sturend op te treden. De compensatie en de concrete invulling van het begrip 'zuinig ruimtegebruik' had de MiNa-Raad wel beter uitgewerkt willen zien wanneer het over bufferzones gaat.

Het SP Brugge-Zeebrugge kan alvast gebruikt worden om door te gaan met een aantal voor de hand liggende investeringen. Maar als de besluitvorming omtrent de Vlaamse havens aan het huidige tempo doorgaat, vreest de MiNa-Raad dat er een probleem kan ontstaan met de actualiteitswaarde van het SP.

Bijlage ook beschikbaar op www.pressreleases.be

______________
Meer info:
Dirk Uyttendaele - 02/558.01.37 -
dirk.uyttendaele@minaraad.be

URL: http://www.minaraad.be Picture: (None)
Attachments: Ignace_20051012_101523_1308_Att_1.pdf

Translations: (None)

Link to Press Release - NL