Ingezonden persbericht


Microsoft komt met virtualisatiestrategie voor zelfbeherende dynamische systemen

Nieuw licentiebeleid voor virtuele systemen; IT-industrie schaart zich achter Microsofts investeringen in virtualisatie

Schiphol-Rijk, 12 oktober 2005 - Met een nieuwe benadering van softwarelicenties voor virtuele machines, een road-map voor virtualisatie- en managementtechnologie en brede ondersteuning vanuit de industrie, zet Microsoft de volgende stap in zijn Dynamic Systems Initiative. Hiermee wordt het voor klanten eenvoudiger om virtualisatietechnologie in gebruik te nemen, waarmee de belofte van zichzelf beherende dynamische systemen dichterbij komt.

Zelfbeherende dynamische systemen zijn IT-infrastructuren die de aanwezige computerhardware abstraheren, of virtualiseren, zodat deze hardware zich als één geheel voordoet. Het beheer kan zo veel efficiënter en flexibeler plaatsvinden, waardoor business services intelligenter afgeleverd kunnen worden en het netwerk sneller kan reageren op veranderende zakelijke vereisten. Deze infrastructuur maakt optimaal gebruik van de IT-kennis en de zakelijke beleidsregels die zijn ingebed in de softwaremodellen van Microsoft Windows Server System, waardoor IT-operaties worden gestroomlijnd en organisaties zich meer kunnen richten op zakelijke doelstellingen.

"De toenemende complexiteit en bijbehorende beheerkosten van IT-omgevingen beperken de meerwaarde die IT een bedrijf kan bieden. Virtualisatie is een kerntechnologie om dit tij te helpen keren, maar moet wel worden geïmplementeerd als onderdeel van een brede aanpak om zelfbeherende dynamische systemen mogelijk te maken", zegt Andrew Lees, corporate vice-president van de Server and Tools Business van Microsoft.

Nieuw licentiebeleid voor Windows Server System-producten in dynamische, virtuele omgevingen Om klanten te stimuleren dynamische systemen te ontwikkelen, heeft Microsoft het licentiebeleid voor het gebruik van de Windows Server System productfamilie in virtuele machine-omgevingen gewijzigd. De nieuwe licenties zijn goedkoper, flexibeler en eenvoudiger. Deze vernieuwingen worden aangeboden voor volumelicenties per 1 december 2005. Vernieuwde licenties voor het retail-kanaal en OEM's zullen beschikbaar komen met de nieuwe productversies, eveneens per 1 december 2005.

* Nieuwe gebruiksrechten voor virtualisatie voor Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition en Windows Server 'Longhorn' Datacenter Edition maken economische consolidatie mogelijk. Het licentiebeleid voor de op stapel staande Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition laat klanten tot maximaal vier virtuele instanties op een fysieke server draaien zonder extra kosten. Hierdoor worden de besparingen die klanten kunnen verwezenlijken door serverconsolidatie op het Windows Server-platform verder vergroot. Licenties voor de Datacenter Edition van de versie van Windows Server, bekend onder de codenaam 'Longhorn', geeft klanten het recht om een onbeperkt aantal virtuele instanties op een fysieke server te draaien. * Licentie per draaiende instantie vergroot meerwaarde en flexibiliteit van Windows Server System-producten. Klanten hoeven niet langer een licentie te nemen voor elke inactieve of opgeslagen instantie van een Windows Server System-product. Klanten kunnen nu onbeperkte aantallen instanties creëren en opslaan, inclusief die voor backup en herstel, en betalen alleen voor het maximum aantal draaiende instanties op een gegeven tijdstip. * Met overdraagbare licenties kunnen klanten eenvoudig Windows Server System-producten draaien op elke fysieke server met een licentie voor die software. Klanten kunnen zonder enige beperking actieve instanties van de ene gelicenseerde server naar de andere verplaatsen, zolang de fysieke server over licenties voor het betreffende Windows Server System-product beschikt. * Per-processor licenties sluiten beter aan bij de gebruikte hardware. Met Windows Server System-producten die per processor worden gelicenseerd, zoals Microsoft SQL Server, BizTalk Server en Internet Security & Acceleration Server, hebben klanten een grotere flexibiliteit om meerdere kopieën op een enkele machine te draaien, door alleen licenties aan te schaffen voor het aantal virtuele processors dat gebruikt wordt.

Industriële samenwerking
Microsoft werkt met vele industriepartners samen om interoperabiliteit van virtualisatietechnologieën te bewerkstelligen. Dit gebeurt onder meer door het standaardiseren van beheermodellen voor virtuele omgevingen en het opstellen van specificaties voor hardware-virtualisatie. In toevoeging hierop verstrekt Microsoft gratis (royalty-free) licenties voor het Virtual Hard Disk (VHD) formaat, waardoor andere partijen nieuwe beheeroplossingen voor virtuele machines kunnen ontwikkelen. Een gemeenschappelijk bestandsformaat helpt de beveiliging, betrouwbaarheid en het kostenniveau voor klanten te verbeteren en verzekert een uniform systeem voor productondersteuning. Voor klanten die investeren in het Microsoft VHD-formaat, dat per heden beschikbaar is in Virtual Server 2005, ligt de weg open naar toekomstige Windows virtualisatietechnologieën.

De volgende softwarebedrijven hebben hun steun uitgesproken voor Microsofts open benadering van virtualisatie en kondigen aan oplossingen te gaan ontwikkelen op basis van Virtual Server 2005 R2 of het VHD-formaat te gaan ondersteunen: Acronis, Akimbi Systems, BMC Software, Consonica, Emulex, Gilles Vollant Software, Leostream, PlateSpin, PolyServe, QLogic, Quest Software, Surgient, Ultrabac Software en XenSource. Ook microprocessor- en hardwarefabrikanten zoals Advanced Micro Devices, Dell, Fujitsu, HP, Hitachi, IBM, Intel, NEC en Unisys ondersteunen Microsofts streven om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen, waarmee klanten succesvol virtualisatie-oplossingen kunnen implementeren en zo dynamische systemen kunnen creëren.

Microsoft investeert in virtualisatieproducten
Microsoft zal virtualisatiemogelijkheden aan het Windows-platform toevoegen, gebaseerd op Windows hypervisor-technologie. Deze technologie zal naar verwachting met Windows Server 'Longhorn' beschikbaar komen. Het bedrijf investeert ook meer in de Microsoft System Center productfamilie om het gebruik van hardware in virtuele omgevingen te optimaliseren en om het beheer van de levenscyclus van virtuele machines te verbeteren. Effectief beheer van gevirtualiseerde applicaties en hardware is voor klanten immers essentieel. Microsoft levert reeds gereedschappen - zoals Visual Studio 2005 Team System, Microsoft Operations Manager 2005 en Systems Management Server 2003 - om applicaties die zowel in fysieke als virtuele omgevingen moeten draaien, te ontwikkelen, uit te rollen, te bewaken en te verversen. Daarnaast investeert Microsoft in betere beveiligingsmaatregelen, te verschijnen in Windows Server 'Longhorn', die zijn ontworpen om het beveiligingsniveau te verhogen, een dynamischer platformintegriteit mogelijk te maken en om identiteitsoplossingen te bieden.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.



Ingezonden persbericht