Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Jongeren maken film over ouder worden

Op donderdag 13 oktober wordt om 15.00 uur op Scholengemeenschap Westhage een expositie met filmvertoning geopend met als thema Ouder worden, hoe voelt dat? Leerlingen van het derde schooljaar VMBO, afdeling Zorg en Welzijn, hebben de expositie en de film gemaakt. Hiervoor zijn o.a. bewoners van Zorg-Woonvoorziening Duinhage en oudere wijkbewoners geïnterviewd.

Expositie en film zijn onderdelen van het project Intergenerationeel Werken waarbij een beter begrip tussen ouderen en jongeren centraal staat. Jongeren leren zich in te leven in de doelgroep en zich aan te passen in hun contact met de oudere. Ouderen merken dat hun kennis en ervaring van betekenis kan zijn voor jeugdigen.

De leerlingen gaan ook op pad in de wijk. In het kader van het project voeren ze manicuren uit bij ouderen in de verzorgingshuizen Duinhage en Jonker Frans. Op termijn wordt deze activiteit uitgebreid naar bewoners thuis.

De school ontwikkelt plannen voor de inrichting van een klaslokaal met simulatiewerkplekken. Hier kunnen de leerlingen bijvoorbeeld een schoonheidsbehandeling bij ouderen uitvoeren en hun opgedane kennis in de praktijk brengen.

Wanneer de pilot succesvol is, moet het een vervolg krijgen binnen andere VMBO-scholen, verzorgingstehuizen en stadsdelen/-wijken. De verwachting bestaat dat jongeren op deze manier een rol kunnen vervullen in het verminderen van eenzaamheidsgevoelens onder ouderen. Het project is onderdeel van het gemeentelijk ouderenbeleid en is op verzoek van de gemeente Den Haag ontwikkeld door Welzijn Haagse Hout/Segbroek/Loosduinen.