Gemeente Doetinchem

Doetinchem wil VNG-resolutie amenderen


- 11 oktober 2005 -
Samen met de tientallen medestanders gaat de gemeente Doetinchem tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten donderdag 13 oktober a.s. de aan de orde zijnde resolutie "Laat de gemeenten hun werk doen" amenderen. Het amendement beoogt de lokale beleidsvrijheid van de gemeenten te laten toetsen aan het Europees Handvest inzake de Lokale Autonomie nu de Tweede Kamer akkoord is gegaan met het wetsvoorstel tot afschaffing van het gebruikersdeel OZB.

De voortdurende combinatie van nieuwe taken, extra regels en budgetkortingen dreigt lokaal beleid tot een onmogelijkheid te maken. Die speelruimte is echter nodig om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen als de Wmo, het veiligheidsbeleid en de Wet werk en bijstand. Dit staat los van de noodzaak en de wens om als gemeente eigen prioriteiten te benoemen. Om de identiteit van een gemeente neer te zetten. Handelingsvrijheid om keuzes te kunnen maken en maatwerk te kunnen leveren. Een onmogelijk keurslijf is daarbij niet wenselijk.

Zoals alle gemeentebesturen heeft ook Doetinchem zojuist de begroting voor 2006 afgerond met inbegrip van ingrijpende ombuigingen. Ombuigingen die vaak zijn terug te voeren op specifieke budgetkortingen en op kortingen op de algemene uitkering. Inmiddels is de Tweede Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel tot afschaffing van het gebruikersdeel OZB op woningen. Ondanks de moties over compensatie schiet het kabinet de gemeentelijke begroting lek, en ook nog eens op een zeer laat moment. Op een tè laat moment want de gemeentelijke begroting moet bij de provincie inleveren voordat de Eerste Kamer er zich over uitgesproken heeft.

Gemeenten zijn, zonder een welhaast onaanvaardbaar verlies aan kwaliteit, niet meer in staat een sluitende begroting op te stellen. Sterker nog, de grens is bereikt in het vermogen van gemeenten om steeds weer opnieuw de problemen van het Rijk op te vangen. In de conceptresolutie die donderdag 13 oktober aan de orde is heeft de VNG een en ander verwoord. Echter, de indieners van het amendement zijn van mening dat het punt van de lokale beleidsvrijheid, de gemeentelijke autonomie niet krachtig genoeg is geformuleerd en noodzakelijk geachte vervolgstappen zijn niet benoemd.

Doetinchem en haar medestanders passen ervoor louter en alleen te verworden tot een uitvoeringskantoor van Haagse regels. Democratie leeft juist bij het maken van keuzes en het leveren van prestaties in maatwerk. Het amendement beoogt de VNG op te dragen een gerechtelijke procedure te starten tegen de aantasting van de lokale autonomie van gemeenten en hiertoe een relatie te leggen met het Europees Handvest inzake Lokale Autonomie.