Gemeente Hilvarenbeek


College stemt in met ontwikkeling Centrumplan Hilvarenbeek

Door WPM Groep uit s-Hertogenbosch is - in nauw overleg met de gemeente - een plan ontwikkeld voor het opknappen van het kernwinkelgebied in het centrum van Hilvarenbeek. Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk om - voorzover dat binnen zijn mogelijkheden ligt - samen met de ondernemers de concurrentiepositie van de detailhandel te verbeteren en was dan ook blij met dit initiatief.
De afgelopen maanden is de haalbaarheid van het plan onderzocht. Het resultaat daarvan is positief en reden voor het college om zijn medewerking te verlenen aan de plannen. Aan de gemeenteraad zal worden voorgesteld om deze instemming te bekrachtigen.

De wens om een centrumplan te ontwikkelen en de verkeers- en parkeerproblematiek in Gelderstraat en Diessenseweg op te lossen, staat al langere tijd op de politieke agenda (en werd al in 1993 vastgelegd in een structuurvisie). Met het positieve collegebesluit is deze week een eerste stap gezet op weg naar ontwikkeling van het gewenste kernwinkelgebied in de oksel van (lange) Gelderstraat en Diessenseweg. Vervolgstappen kunnen pas gezet worden nadat ook de gemeenteraad groen licht geeft voor de verdere uitwerking. Het initiatief voor dit plan is genomen door WPM Groep. Deze onafhankelijke dienst-verlenende organisatie heeft het commerciële vastgoed als werkterrein en houdt zich onder meer bezig met winkelcentrummanagement. WPM Groep wil de plannen laten realiseren door Gebr. Van Gisbergen BV in samenwerking met Rialto Vastgoed. De afgelopen tijd is veelvuldig overlegd tussen WPM Groep en gemeente. De initiatiefnemer is daarnaast ook gesprekken aangegaan met Winkeliersvereniging Hilvarenbeek. De Winkeliersvereniging staat positief tegenover deze ontwikkeling. Ook met de omwonenden van de locatie is gesproken. Met de tot nu toe bekende wensen van de omwonenden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. Voordat het plan aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, vindt nog een algemene informatieavond voor inwoners plaats. Tijdens deze avond zal ook het stedenbouwkundig ontwerp voor het kernwinkelgebied worden gepresenteerd. Dit ontwerp - van de hand van Luijten|Smeulders|Architecten - is onlangs door een onafhankelijke stedenbouwkundig bureau getoetst. Het ontwerp werd positief ontvangen en vastgesteld is dat het past binnen het gemeentelijk beleid ten aanzien van inbreidingslocaties.