Gemeente Oss


13/10/2005 - Plaatsing bladkorven

U heeft het zelf in de hand

In de gemeente Oss waren in 2000 bij wijze van proef op een 7-tal locaties bladkorven geplaatst. Dit aantal is in de afgelopen jaren uitgebreid; momenteel zijn er zo'n 125 stuks bladkorven beschikbaar zijn. Deze bladkorven worden verspreid binnen de gemeente Oss geplaatst. Indien u voor 2005 in aanmerking wenst te komen voor een bladkorf in uw omgeving, dan kunt u contact opnemen met de Servicebalie van de gemeente Oss. Dit geldt ook als u voorgaande jaar/jaren een bladkorf heeft aangevraagd.

null

Waarvoor zijn bladkorven voor bedoeld? De gemeente Oss is een groene gemeente met veel bomen. Het in het najaar afvallende blad wordt door veel bewoners als overlast ervaren. Op locaties waar weinig groenvoorzieningen aanwezig zijn, kan de bewoner nergens anders met het blad heen dan in de eigen groencontainer. In de bladkorven kan het blad, afkomstig van de bomen op openbaar terrein, worden verzameld. Incidenteel deponeren van ander blad is geen probleem.

Voordelen bladkorven

· Bladkorven zijn herkenbaar; er kan geen misverstand ontstaan over de locatie waar het blad gedeponeerd kan worden.
· Er vindt weinig verwaaiing plaats, het blad blijft hoofdzakelijk in de bladkorf;

· Het plaatsen van bladkorven stimuleert de zelfwerkzaamheid van uw buurtbewoners. Men voelt zich meer betrokken bij de uitstraling en netheid van de straat of buurt, van het blad.

Naast voordelen ervaart de gemeente echter ook nadelen, deze nadelen staken vooral in 2003 de kop op:
· er vindt veel vandalisme plaats;
· bladkorven verdwijnen ;
· er wordt ander afval dan blad in de korven gegooid. Dit veroorzaakt vertragingen en hogere kosten bij het legen van de korven;
· bij veel bladaanbod wordt er blad naast de korf gestort. Hierdoor kan het blad alsnog gaan verwaaien;
· er vindt veel discussie plaats met burgers over de criteria die als toetsingskader dienen bij het al dan niet plaatsen van een bladkorf. . In 2004 zijn de voorwaarden om bladkorven te plaatsen herzien. Ook in 2005 zullen deze voorwaarden worden gehanteerd.

Als toetsingskader voor het plaatsen van een bladkorf hanteert de gemeente het volgende kader:


1. Staan er gemeentelijke bomen in de straat ? [Als er geen gemeentelijke bomen in de straat aanwezig zijn, worden er geen korven geplaatst. Ook als er wel bomen staan maar deze bomen - en daarmee de te verwachten overlast - klein zijn worden er geen korven geplaatst].

2. Hoeveelheid gemeentelijke bomen in de straat in relatie tot het bergend vermogen, zoals gras en beplanting in de omgeving. [Indien er in de omgeving veel openbaar groen aanwezig is, dan is het voor bewoners mogelijk om daar het blad in te deponeren en wordt er geen korf geplaatst].

3. Zijn er mogelijkheden in de straat aanwezig om de bladkorven te plaatsen in relatie met de bereikbaarheid en veiligheid? [Als er in de straat geen mogelijkheid is om bladkorven te plaatsen omdat daarmee de veiligheid in gevaar komt wordt er geen korf geplaatst].
4.Meer dan 10 bewoners in een straat moeten een bladkorf wenselijk vinden,

Alleen blad
Om het plaatsen van bladkorven ook in de toekomst veilig te stellen en tot een succes te maken, willen wij u verzoeken om ALLEEN blad in de korf te deponeren en oneigenlijk gebruik en diefstal bij de gemeente te melden. U kunt hiervoor terecht bij balie Bouwen, Milieu en Leefomgeving, telefoon 629 030.