Gemeente Hilversum

Vaker strafrechtelijk optreden bij overtredingen APV De gemeentelijke opsporingsambtenaren mogen bij overtredingen van de Algemene
Plaatselijke Verordening vaker hun bekeuringsboekje trekken. Het College van Burgemeester en Wethouders van Hilversum wil daarmee burgers en ondernemers die zich wel aan de regels houden, veel duidelijker laten zien dat de gemeente daadwerkelijk zijn regels handhaaft.

In een aantal gevallen is het effect van een overtreding op de omgeving groot, zeker als de overtreding aanhoudt, aldus het college. Handhaving via een bestuursrechtelijk, papieren traject van aanschrijvingen en dwangsommen duurt minimaal vijf weken en blijft onzichtbaar voor de burgers. Dat wekt de indruk dat de gemeente geen actie onderneemt tegen de overtreder. Daardoor neemt het gevoel van rechtsongelijkheid toe met als resultaat dat de kans op overtredingen toeneemt. Het geven van een eenduidig signaal naar de overtreder en de omgeving is belangrijk, aldus het college.

De gemeentelijke opsporingsambtenaren schrijven al bekeuringen uit tijdens controleacties tegen hondenpoep en fietsen in het voetgangersgebied.
Een belangrijk nieuw aandachtspunt voor de handhavers is het tijdelijk gebruik van gemeentegrond, bijvoorbeeld door de plaatsing van containers. In negentig procent van de gevallen wordt voor dat gebruik van gemeentegrond geen vergunning aangevraagd.

Andere voorbeelden waarbij strafrechtelijk optreden een rol kan spelen, zijn APV-overtredingen bij incidenten of activiteiten met een tijdelijk karakter, zoals tijdens evenementen, eenmalige promotieacties, het in strijd met de regels parkeren van aanhangwagens en caravans, en overtredingen die (verkeers) gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken.

De hoogte van de boete wordt vastgesteld door het Openbaar Ministerie. Alleen voor aanhangers en caravans geldt een vast tarief van EUR 45,--.