Technische Universiteit Eindhoven

13 oktober 2005

PERSBERICHT

Gezamenlijk persbericht TU/e en gemeente Den Haag

Promotie drs. ir. Christoph Maria Ravesloot aan de TU Eindhoven Ambitieuze duurzame Haagse bouwprojecten dankzij promotiewerk TU/e

Een nieuwe aanpak waarbij het realiseren van duurzame, energieneutrale bouwprojecten centraal staat. Dit heeft drs. ir. Christoph Maria Ravesloot voor zijn promotie aan de de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkeld. Met deze zogenaamde Rombo-tactiek is in Den Haag een aantal ambitieuze duurzame projecten gerealiseerd. Op 13 oktober 2005 zal de Haagse wethouder duurzaamheid M. Smits voorafgaand aan de promotiezitting aan de TU/e een eerste exemplaar van het proefschrift in ontvangst nemen.

Rombo staat voor Ruimtelijke Ordening en MilieuBeleid Ontwerp tactiek. Het is een tactiek waarbij een gemeente, het ontwikkelingsproces van de belanghebbenden in een bouwproject of gebiedsontwikkeling met hoge duurzaamheids-ambitie regisseert. In Den Haag zijn met deze Rombo tactiek de vlamloze herstructureringswijk Spoorwijk en de met een zeewater-centrale te verwarmen wijk Duindorp ontwikkeld en al deels opgeleverd. Voor Spoorwijk wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en warmteopslag in de bodem, voor Duindorp wordt windenergie ingezet en gebruik gemaakt van de warmte uit zeewater. In beide plannen wordt zo de uitstoot van CO2 flink teruggedrongen.

Momenteel bouwt Den Haag aan een duurzaam stadskantoor Leidschenveen Ypenburg. Dit is eveneens door middel van de Rombo tactiek ontwikkeld. Het moet het duurzaamste kantoor van Nederland worden. De Rombo tactiek wordt ook ingezet bij de ontwikkeling van een nieuw stadskantoor aan de Leyweg in Den Haag Zuidwest, dat nog duurzamer moet worden dan het kantoor in Leidschenveen-Ypenburg.

Ravesloot heeft de Rombo tactiek ontwikkeld in samenwerking met medewerkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag volgens wetenschappelijke criteria ontwikkeld gedurende een actie-onderzoek van meer dan vier jaar. Bij dergelijk onderzoek in de praktijk gaat het ontwikkelen van een nieuwe wetenschappelijke aanpak gelijk op met het behalen van resultaat. Door naast de initiatiefnemer ook de architect en andere deskundigen en bewoners vroegtijdig te betrekken, lukt het om hoge ambities te realiseren. In wetenschappelijke termen wordt dit interactie en constructieve aangepaste technologie (iCAT) genoemd. Het hoofddoel van iCAT is om mensen meer invloed te geven op leven en werken. De Rombo tactiek is bedoeld om als overheid meer invloed te kunnen uitoefenen op het marktmechanisme van bouwen en wonen, ten gunste van duurzaamheid en meer invloed van de bewoners.