Algemene onderwijsbond aob

CDA plan oplossing lerarentekort contra-productief

Utrecht, 13-10-2005 Het lerarentekort oplossen door de ADV van onderwijzend personeel af te schaffen zal juist het tegenovergestelde bereiken, zo verwacht de Algemene Onderwijsbond. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de werkdruk in het onderwijs hoger is dan in veel andere sectoren en dat het onderwijspersoneel ook meer dan gemiddeld overuren maakt. Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond (AOb): [Door de ADV af te schaffen moeten mensen meer uren gaan werken, waardoor de werkdruk nog verder zal toenemen. Dit werkt ziekteverzuim en dus lesuitval en dus vergroting van het lerarentekort juist in de hand.]

Los van de inhoudelijke vergissing die CDA-onderwijswoordvoerder Jan de Vries maakt, is het niet aan hem de lopende CAO-onderhandelingen onder druk te zetten. De minister, de VVD en de PvdA hebben terecht gemeld dat de tweede kamer niet over CAO-afspraken gaat. [Dit is een voorstel voor de bühne, voor stemmenwinst bij de komende verkiezingen. Niet om daadwerkelijk een probleem op te lossen.] Aldus Walter Dresscher, AOb.

Leerkrachten hebben bij het invoeren van de ADV een aanzienlijk deel van hun loonruimte ingeleverd. Feitelijk betalen zij hun vrije dagen dus zelf. Deze extra vrije tijd is nu een van de pluspunten van werken in het onderwijs. Daaraan tornen betekent de arbeidsvoorwaarden verslechteren en zal dus juist een negatief effect hebben op het oplossen van het lerarentekort, zo verwacht de AOb.

Walter Dresscher, AOb: [Als het CDA werkelijk het lerarentekort serieus neemt, komt de partij met voorstellen de concurrentiepositie ten opzichte van marktsectoren te verbeteren. De loonachterstand op de marktsector is en blijft te groot en dat zal zich de komende jaren wreken. Dat maak je niet goed met ad hoc maatregelen.]

De Algemene Onderwijsbond, de grootste onderwijsbond in Nederland en daarom eerste onderhandelaar bij de CAO-onderhandelingen, gaat er van uit dat de CAO-onderhandelingen voor de 190.000 mensen in het Primair en Voortgezet Onderwijs verder gaan op basis van de reeds ter tafel gebrachte onderwerpen. Dus zonder dat deze proefballon van De Vries serieus besproken gaat worden.


-------------------------------------

Meer informatie: Marc Mathies, (pers)voorlichter Algemene Oderwijsbond,
030 2989 210 / 06 53 41 01 59