Kenniscentrum Elektronische Overheid


Lelystad als 20ste gemeente aangesloten op DigiD

digid

Lelystad (70.000 inwoners) is als 20ste gemeente in Nederland aangesloten op DigiD. In de rij staan voor een uittreksel uit het bevolkingsregister is er in Lelystad niet meer bij.

Bewoners kunnen dat voortaan via internet regelen. Ze kunnen met hun eigen DigiD inloggen op de website van de gemeente. De gemeente Lelystad biedt diverse diensten en producten online aan. Van paspoort tot gehandicaptenparkeerkaart en van vuilnisophalen tot het afgeven van een bouwvergunning.

DigiD is hèt verificatiesysteem voor overheden. Hierdoor weten gemeenten zeker dat diensten of producten door de juiste persoon worden afgenomen. De aangesloten gemeenten liggen verspreid over heel Nederland en zijn verschillend in omvang. Op de website van EGEM kunt u een lijst vinden van aangesloten gemeenten.

Zij gebruiken DigiD onder andere voor: uittreksels Burgerzaken, verhuizingen, het belastingloket, grofvuil melden, diverse vergunningen en klachtenmelding. DigiD wordt dus niet alleen gebruikt voor producten uit de producten- en dienstencatalogi. Ook nieuwe vormen van elektronische dienstverlening zijn mogelijk, zoals het Inzien en volgen van de status bouwvergunning en Abonneren op vergunningsaanvragen en toekenningen in de wijk.

Naast de gemeenten zijn ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aangesloten.

Kijk voor meer informatie op EGEM en DigiD