Gemeente Katwijk

Katwijk, 13 oktober 2005
Gemeente Katwijk laat nagaan of inwoners willen deelnemen aan een project voor gedeeld autogebruik onder de naam BUURTAUTO KATWIJK. De uitvoering berust bij de Vereniging Wheels4All en Stichting Call a Car. Zij gaan na waar in Katwijk de eerste buurtauto's zullen worden geplaatst. Deze maand laten zij daarvoor in Katwijk huis-aan- huis kaartjes bezorgen van het project Buurtauto KATWIJK. In eerste instantie worden de kaartjes verspreid in de wijk Zanderij. Andere wijken zullen later volgen.

Wheels4All zal voor 6 tot 7 deelnemers een BUURTAUTO plaatsen die bewoners kunnen gebruiken voor korte en lange ritten. De buurtauto van Wheels4All kost 2,-- per uur en 0,18 per kilometer (inclusief brandstof). BUURTAUTO Katwijk is een slim alternatief voor mensen die wel het gemak willen van een auto, maar te weinig rijden of te weinig financiën hebben om zelf een (tweede) auto te kopen. In plaats van de aanschaf- en onderhoudskosten, betalen leden van de vereniging Wheels4all alleen voor wat ze werkelijk rijden in kilometers en tijd. De gemiddelde besparing is 1600,-- per jaar. Bovendien scheelt het per huishouden honderden kilo's CO2.

Wheels4all biedt abonnementen voor incidentele en regelmatige gebruikers en ook voor woonwerk verkeer. Een lidmaatschap kost vanaf 5,- per maand. De auto's staan bij zogenoemde beheerders. Deelnemers kunnen bij hen de auto reserveren.

Voor de eventuele inzet van extra auto's maakt Wheels4all afspraken met autodealers in de plaatsen waar de buurtauto's staan. Ook als het gaat om vakantieauto's kunnen speciale wensen vervuld worden. Het reserveren van auto's gebeurt via Internet of via de plaatselijke autobeheerder. De sleutel krijgt men uit een beveiligde kluis. De rechtstreekse planning via Internet maakt het gebruik van de auto's heel efficiënt. Op deze wijze kunnen leden 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht.

In 2002 is Wheels4all, een coöperatieve vereniging, opgericht. Landelijk telt Wheels4All inmiddels 400 deelnemers die 35 auto's delen. Zie ook www.wheels4all.nl

Meer informatie:

Stichting Call a Car Wheels4All
de heer Jan Theunissen de heer Henry Mentink
T: 0345.533933 T: 0228-514824
E: info@callacar.org E: info@wheels4all