Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Amsterdam, 29 september

Boekpresentatie 13 oktober

Verdreven Palestijnen

Verdreven Palestijnen vertelt de persoonlijke verhalen van Palestijnse vluchtelingen in de zoektocht naar een rechtvaardige en realistische oplossing voor het Palestijnse vluchtelingen-vraagstuk. In samenwerking met Pax Christi verschijnt dit boek in oktober bij KIT Publishers. Op 13 oktober wordt dit full colour fotoboek gepresenteerd tijdens een debat, onder leiding van journalist Ronald Ockhuysen, georganiseerd door het Utrechts Debatcentrum Tumult. Diezelfde avond is ook een exclusieve voorpremiere van de voor een Oscar genomineerde film Paradise now van Hany Abu Assad.

De stichting van de staat Israël leidde tot een enorme vluchtelingenstroom. De Palestijnse vluchtelingenkwestie doet sindsdien de emoties hoog oplopen. De posities zijn ogenschijnlijk onverenigbaar en onwrikbaar. In het Israëlische perspectief bedreigt de terugkeer van vluchtelingen het voortbestaan van de staat Israël. In het Palestijnse perspectief is zonder hun terugkeer geen vrede denkbaar. De discussies over mogelijke en onmogelijke oplossingen van de Palestijnse vluchtelingenkwestie gaan vaak voorbij aan het feit dat het om mensen gaat. Verdreven Palestijnen geeft een gezicht aan de vluchtelingen in de kampen en steden in het Midden-Oosten en toont iets van hun eigenheid en diversiteit. De vluchtelingen worden niet als slachtoffers geportretteerd, maar als gewone mensen met hun eigen geschiedenis, dromen en hoop op een betere toekomst. Verdreven Palestijnen laat zien dat er meer leeft dan de alles-of-niets-discussies.

Presentatie
Op 13 oktober wordt het boek gepresenteerd door het Debatcentrum Tumult in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Het hierop volgende debat (start 21.00 uur) wordt geleid door journalist Ronald Ockhuysen. In het debat spreken: Radi Suudi, Midden Oosten deskundige, Arjen el Fassed, Electronic Intifada, Naeeda Aurangzeb, co-auteur Verdreven Palestijne, Salomon Bouman, voorm. correspondent Israël NRC en twee buitenlandse gasten. Diezelfde avond is er (om 19.00 uur) ook een exclusieve voorpremiere van de voor een Oscar genomineerde film Paradise now van Hany Abu Assad. Na afloop volgt vóór het debat eerst een gesprek met Bero Beyer, producent Augustus Film.

Mocht u deze presentatie willen bijwonen, dan kunt u zich aanmelden bij Fetsje Luimstra, Debatcentrum Tumult, fetsjeluimstra@tumultdebat.nl, 030-2332430.

Auteurs
Voor Verdreven Palestijnen hebben verschillende mensen een journalistieke bijdrage geleverd. In de aparte auteursinformatie worden de verschillende medewerkers toegelicht. Alle interviews zijn afgenomen door Naeeda Aurangzeb. Zij werkte onder andere als presentatrice voor de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Ze organiseert debatten over sociaal maatschappelijke kwesties. Ze woonde en werkte in Israël en studeerde er Arabisch. Fotograaf Ronald de Hommel verzorgde de beelden in deze uitgave. Hij publiceert in tijdschriften als National Geographic Magazine, hivos, Aktueel, novib en in de landelijke dagbladen. Evert-Jan Grit werkte als redacteur aan het boek. Hij is medewerker van het Midden-Oosten Programma van Pax Christi Nederland.


. Controversieel en actueel onderwerp;

. De auteurs zijn beschikbaar voor interview;
. Rechtenvrij beeldmateriaal en teksten zijn beschikbaar voor een (voor)publicatie;
. Mogelijkheden voor lezersacties: neem hiervoor contact op ondergetekende.
. 13 oktober: presentatie eerste exemplaar;
. Het boek is eind oktober te koop in de boekhandel.

Titel: Verdreven Palestijnen
Auteurs: Naeeda Aurangzeb (interviews), Ronald de Hommel (Fotografie), Evert-Jan Grit (redactie) ISBN: 90 6832 589 2
Tech.geg.: 96 p., gebonden, 24 x 17 cm (oblong)
Verkoopprijs: E 16,50


Ingezonden persbericht