Systeem oogkeuringen op lagere scholen verre van waterdicht

Creative venue

Leerkrachten onvoldoende getraind om oogafwijkingen snel te signaleren Systeem oogkeuringen op lagere scholen verre van waterdicht

Houten - De huidige oogtesten op scholen zijn niet toereikend om alle oogafwijkingen op jeugdige leeftijd te achterhalen. Ook worden ze niet frequent genoeg uitgevoerd. Tussen de twee gangbare keuringen op vijf- en tienjarige leeftijd laten GG&GD en Jeugdgezondheidszorg het impliciet aan de leerkrachten over om symptomen die kunnen duiden op oogafwijkingen tijdig te signaleren. Het ontbreekt hen echter aan de kennis en inzicht om dat goed te doen. Oogafwijkingen bij kinderen komen daardoor vaker voor dan nodig, wat kan leiden tot achterblijvende leerprestaties, verminderd sociaal functioneren en onherstelbare oogschade in het latere leven. Dit blijkt uit onderzoek door opticienketen Oogmerk, die met de publicatie van de bevindingen een grootschalige voorlichtingscampagne aftrapt richting lagere scholen. Ruim 300 scholen hebben reeds bij voorintekening ingeschreven op het speciaal ontwikkelde KinderKijkPakket voor leerkrachten, leerlingen en ouders.

Oogmerk baseert zich op recent kwalitatief onderzoek op lagere scholen in de Randstad en daarbuiten, alsmede op vraaggesprekken met GG&GD en de Jeugdgezondheidszorg Nederland. Ook zijn cijfers bekend uit Amerika waaruit onder meer blijkt dat één op de vijf kinderen een meer of minder serieuze oogafwijking heeft en tevens is er een relatie gevonden tussen dyslexie en visusproblemen.

De opticienketen (109 winkels in Nederland), waarbij ruim 80 optometristen zijn aangesloten, is van mening dat kinderen, los van de bestaande keuringen, op vijf, zeven en tienjarige leeftijd kosteloos gekeurd zouden moeten worden volgens een nieuw protocol. Oogmerk past dat vanaf vandaag toe in alle winkels. De Oogmerk-optometristen werken in hun regio's nauw samen met oogartsen en orthoptisten om kinderen optimaal door te kunnen verwijzen.

Oogmerk vindt de huidige situatie zorgwekkend en tekenend voor het fenomeen van de zich terugtrekkende overheid. 'Ouders moeten er vanuit mogen gaan dat kinderen op de lagere school goed getest worden', aldus Alhard Hungerink, algemeen directeur van Oogmerk. 'Nu wordt dat aan de alertheid van de leerkrachten overgelaten, een rol die hen impliciet wordt toebedeeld en waarvoor ze niet zijn opgeleid. Binnen het huidige systeem van oogtesten op scholen beginnen we daarom met adequate voorlichting om leerkrachten daarin goed te begeleiden.'

Grote vraagtekens bij huidige oogtest
Volgens Alhard Hungerink zijn de oogtesten die door schoolartsen worden uitgevoerd 'veel te grof' om alle mogelijke afwijkingen tijdig te diagnosticeren. 'Er zijn zo al twee afwijkingen die met de huidige test niet te signaleren zijn. De eerste is verziendheid (plussterkte), waar zo'n 20% van de kinderen last van heeft. Door hun ogen sterk in te spannen kunnen kinderen dat gebrek tijdens een test vrij eenvoudig maskeren. We noemen dat ook wel 'wegaccomoderen'. Toch zou zo'n kind in feite een plusbril moeten dragen. Een ander gebrek dat niet wordt onderkend is het zogenaamde onzichtbare scheelzien. Zeer verraderlijk, want het kind kan op afstand zien en komt feilloos door de oogtest, het heeft geen klachten en het valt op het eerste gezicht ook niet op. Toch kan het zeer wel tot een lui oog leiden.'

Leerprestaties en sociaal functioneren kinderen in het geding Bij kinderen in de groei kunnen zich in de loop van de tijd oogafwijkingen ontwikkelen. Regelmatige screening is daarom noodzakelijk. In Nederland vinden er echter slechts twee keuringen plaats, op de leeftijd van ongeveer vijf en tien jaar. Hungerink: 'Een interval van vijf jaar is veel te lang. Dat zou kunnen betekenen dat een kind jarenlang met een slechte visus of andere problemen door het leven moet, met alle gevolgen op het sociaal functioneren en de leerprestaties.'

Leerkrachten missen subtiele signalen
Een bijkomend probleem is dat leerkrachten op lagere scholen niet voldoende getraind zijn om oogafwijkingen snel en trefzeker te signaleren. Uit het Oogmerk-onderzoek blijkt dat veel leerkrachten denken goed in staat te zijn oogafwijkingen te herkennen, maar in praktijk meer subtiele signalen die kunnen wijzen op oogafwijkingen vaak missen of niet goed kunnen plaatsen.

Voorlichting: KinderKijkPakket voor scholen
Lagere scholen die nog niet hebben gereageerd op de voorintekening kunnen vanaf vandaag bij Oogmerk een zogenaamd 'KinderKijkPakket' bestellen voor alle leerkrachten, die daarmee samen met leerlingen op speelse en educatieve wijze het belang van goed zien kunnen ervaren. Het KinderKijkPakket is voorzien van een uitgebreide checklist van mogelijke symptomen. Bij twijfel kan de leerkracht de ouders informeren en hen samen met het kind doorsturen naar een Oogmerk-opticien. Daar wordt dan gratis een oogmeting uitgevoerd door een optometrist. Hiervoor zijn er per KinderKijkPakket 50 voorlichtingsfolders beschikbaar. Meer informatie: T 030 634 26 69.

Fotocaption:
Het KinderKijkpakket helpt leerkrachten sneller mogelijke oogafwijkingen bij kinderen van 5-10 jaar te signaleren. Samen met de kinderen kunnen leerkrachten op speelse en educatieve wijze oogtestjes uitvoeren. Bij twijfel over het gezichtsvermogen voert de Oogmerk opticien kosteloos een oogtest uit. Het voorlichtingspakket is samen met Ouwehands Dierenpark samengesteld. Zowel scholen als leerlingen kunnen ook nog eens interessante prijzen winnen met als hoogtepunt een bezoek aan het Dierenpark en een ontmoeting met diverse acteurs uit de populaire kinderserie ZOOP. De voorlichtingscampagne is een reactie op de gebrekkige oogkeuringen op Nederlandse lagere scholen.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Oogmerk
Alhard Hungerink - Algemeen Directeur
Postbus 507
3990 CH Houten

T: +31 (0) 30 634 26 69
F: +31 (0) 30 634 25 17
M: +31 (0) 6 53 167 249
E: a.hungerink@optitrade.nll

www.oogmerk.nl

Creative Venue - communicatieadvies en PR
Frank Witte - woordvoerder
Pilotenstraat 37
1059 CH Amsterdam

T: +31 (0) 20 452 5225
F: +31 (0) 20 452 8650
M: +31 (0) 6 53 736 170
E: f.witte@creativevenue.nl

www.creativevenue.nl

Onderzoek
Het onderzoek uitgevoerd door Goos Marketing Research is per e-mail of telefonisch op te vragen.

Het KinderKijkPakket
De KinderKijkPakketten zijn met behulp van Ouwehands Dierenpark in Rhenen samengesteld. De opdracht is een Kijkdoos te ontwerpen. Op 18 december 2005 worden in Ouwehands Dierenpark 10 klassen uitgenodigd voor een educatieve dag, waar het zicht van mens en dier centraal staat. Uiteindelijk wordt op deze dag de landelijke winnaar van de Kijkdoos-wedstrijd bekendgemaakt. Aangezien de kindersoapserie ZOOP in Ouwehands Dierenpark wordt opgenomen, zullen tijdens deze dag een aantal ZOOP-acteurs aanwezig zijn en wordt er een bezoek gebracht aan de ZOOP-studio.

Beeldmateriaal
Het beeldmateriaal is vrij van rechten te gebruiken. Al het beeldmateriaal is los en in hoge resolutie op te vragen bij Creative Venue of te downloaden via creativevenue.nl (zie persruimte Oogmerk).

Over Oogmerk
Goed kunnen zien. Mooie dingen kunnen bekijken. Het is belangrijk, eigenlijk onmisbaar voor de kwaliteit van uw leven. Zijn uw ogen niet zo goed als u zou willen, dan kunt u terecht bij de opticien voor een bril of contactlenzen. Natuurlijk wilt u de beste opticien, die de kwalitatief optimale oplossing voor u zoekt. Om consumenten bij die keuze te ondersteunen is Oogmerk opgericht. Het retailmerk Oogmerk bestaat uit een groep van zelfstandige opticiens. De aangesloten ondernemers zijn gedreven specialisten, die voldoen aan de hoogste opleidingseisen. Bij onze optiekwinkels ben je verzekerd van goed advies en is er oprechte interesse in de klant. Maar ook het mode-aspect en wat een bril kan doen voor iemands persoonlijkheid staan centraal. Eén ding hebben ze gemeen: ze bieden de zekerheid van landelijke service en garantie.

Over OptiTrade Holding
Bij OptiTrade Holding zijn opticiens aangesloten die zelfstandig willen blijven ondernemen, maar toch willen profiteren van krachtenbundeling. Er zijn twee mogelijkheden: deelnemen aan OptiTrade Inkoop óf van de combinatie OptiTrade Inkoop en Oogmerk. Zelfstandige optiekwinkels die voordeel willen hebben van samenwerking 'aan de achterdeur' (o.a. gezamenlijke inkoopafspraken) kunnen lid worden bij OptiTrade Inkoop, dat inmiddels in Nederland zo'n 260 zelfstandige opticiens telt. Wie wil profiteren van het sterke retailmerk OogMerk kiest voor het combilidmaatschap OptiTrade Inkoop en Oogmerk. Door de samenwerking van meer dan 100 opticiens in heel Nederland is Oogmerk een begrip voor de consument geworden voor kwaliteit en onderscheid binnen de optiekbranche.