Erasmus MC


13-10-2005: Kijkoperaties bij levende nierdonaties beter dan open chirurgie

Nierdonoren die via een kijkoperatie een nier gedoneerd hebben, herstellen beter en ervaren minder pijn, dan donoren die met open chirurgie zijn behandeld. De zogenaamde laparoscopische nierdonatie moet daarom de primaire keuze moeten worden. Dit stelt May Smits-Lind in haar proefschrift, waarop zij woensdag 12 oktober promoveert.

Smits-Lind toont aan dat laparoscopische nierdonatie zowel voor donor als ontvanger zeer goede uitkomsten kent. Donoren gaan na een laparoscopische nierdonatie eerder naar huis en ervaren minder pijn.

Het aantal nieren van overleden personen is niet toerijkend om aan de vraag te voldoen. Momenteel is de wachttijd voor een nier van een overleden donor ongeveer 4 1/2 jaar, waarbij gedurende de wachttijd nierpatiënten overlijden. Dit ondanks alle inspanningen van de regering
en veranderingen in de wet op de orgaandonatie. Door dit tekort aan nierdonoren richt de aandacht zich steeds meer op de levende donor. Dit kan een familielid zijn zoals een broer, zus of ouder, maar ook echtgenoten, vrienden en kennissen komen in aanmerking.

Nierdonatie bij leven heeft veel voordelen ten opzichte van nierdonatie
van een overledene. Ten eerste is de wachttijd veel korter; wanneer de
combinatie van donor en ontvanger geschikt blijkt te zijn, kan transplantatie vaak op korte termijn (binnen 2 tot 3 maanden) plaatsvinden. Ten tweede is het een geplande operatie waarbij de donor en ontvanger optimaal kunnen worden voorbereid. De operatie vindt overdag plaats met een goed uitgerust en gespecialiseerd operatieteam. Tenslotte is de kwaliteit van de donornier beter na een levende nierdonatie. De nieren van een levende donor werken gemiddeld bijna twee maal zo lang als een nier van een overleden donor, 23 jaar in plaats van 10 jaar. Al deze voordelen gaan echter wel
ten koste van een gezonde persoon, de donor.

Tot tien jaar geleden werden bijna alle levende nierdonaties uitgevoerd
via een grote operatie, waarbij een snede werd gemaakt in de zij, de zogenaamde lumbotomie. Donoren ondervonden hiervan vaak veel pijn en het herstel was langzaam. In een poging dit herstel voor de donor te verbeteren is in 1995 in de VS voor het eerst een nier verwijderd bij een levende donor via een kijkoperatie, de zogenaamde laparoscopische nierdonatie. Sinds 1997 wordt deze techniek ook toegepast in het Erasmus MC. De nier wordt via de kijkoperatie losgemaakt en via een snede boven het schaambeen verwijderd.

Bij een onderzoek beschreven in dit proefschrift is de Nierstichting betrokken.