VVD



Nieuws

13 okt 2005 - Europese Commissie staat prijsafspraken luchtvaartondernemingen niet toe

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Europees parlement heeft mond vol over Lissabon-strategie maar als puntje bij paaltje komt, geeft een meerderheid de voorkeur aan instandhouding van kartel".

Dinsdag 11 oktober heeft de Transportcommissie van het Europees Parlement gestemd over de plannen van de Europese Commissie om prijsafspraken door lijnvaartondernemingen niet langer toe te staan. De Europese Commissie wil meer concurrentie maar een ruime meerderheid in de Transportcommissie oordeelde anders, met uitzondering van de liberale fractie (ALDE). Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), woordvoerder namens de liberale fractie, is teleurgesteld dat dit kartel in Europa hiermee voorlopig overeind lijkt te blijven.

Op basis van een regeling uit 1986 mogen lijnvaartondernemingen opereren in zogenoemde 'conferences'. Binnen die conferences maken de deelnemers prijsafspraken waar vrachtvervoerders (verladers) geen invloed op kunnen uitoefenen. Na vele studies heeft de Commissie geoordeeld dat de economische omstandigheden sinds 1986 dusdanig veranderd zijn dat een dergelijk kartel niet langer geoorloofd is. De Griekse rapporteur mevrouw Kratsa (EPP-ED) is het hier echter niet mee eens en wil mogelijkheden behouden voor marktdeelnemers om de markt te blijven bepalen. Zij baseert haar standpunt op oneigenlijke argumenten.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Alle partijen in het Europees Parlement, van conservatieven tot communisten, verschuilen zich achter de belangen van het midden- en kleinbedrijf (MKB). De wereld op z´n kop, want juist het MKB zal profiteren van meer transparantie en concurrentie in de lijnvaart. Het MKB bevindt zich immers vooral aan de gebruikerskant, de verladers. Op deze manier houden we de marktmacht van grote multinationals als Maersk, P&O, Hapag-Lloyd etc. in stand. Zij bepalen de markt, niemand anders. Alles draait om de Lissabonstrategie, de EU als meest dynamische en concurrerende economie ter wereld. Eén ding is zeker, met een opstelling van het EP als deze zijn we hiervan nog mijlenver verwijderd.

Jeanine Hennis-Plasschaert is Europarlementariër namens de VVD en lid van de Transportcommissie van het Europees Parlement.

*******************