PERSBERICHT - 2005-10-14

Kantoren dicht, ontslag aangevraagd voor voltallig personeel

Regionale VVV provincie Flevoland failliet

De regionale VVV in de provincie Fleovland is failliet. De organisatie heeft een schuld van tenminste zes- tot zevenhonderdduizend euro en mogelijk zelfs bijna een miljoen. Bewindvoerder F. Schop uit Almere zag daardoor 'geen toekomst' meer. Voor de 35 personeelsleden is donderdag ontslag aangevraagd. De kantoren zijn gesloten, de website (www.vvvflevoland.nl) was donderdagavond nog gewoon in de lucht.

Bij de politiek in provincie bestaat aan de ene kant grote verbazing dat het zo ver kon komen, aan de andere kant leven er ernstige zorgen over de toekomst van de toeristische marketing en promotie van Flevoland.

Redder in nood
De VVV Flevoland balanceerde drie jaar geleden ook op de rand van de afgrond. De provincie was toen de redder in nood. Dat er nu bijna een miljoen euro tekort is, had niemand verwacht. Wij hadden geen enkel signaal. Het heeft zelfs verantwoordelijk provinciaal gedeputeerde Greiner compleet verrast, zegt wethouder K. Maliepaard van de gemeente Noordoostpolder.

Drie onderdelen
De Flevolandse VVV-groep bestond uit drie onderdelen. De eerste bestaat uit acht lokale VVV-winkels en het regiokantoor in Lelystad, die inmiddels zijn gesloten. De andere zijn het Flevolands Bureau voor Toerisme, dat de toeristische promotie voor zijn rekening nam, en tenslotte een afdeling, die zich bezig hield met de uitvoering van door Europa gefinancierde projecten.

Subsidie
Nog in juli klopte de Stichting VVV Flevoland bij de gemeenten Almere, Lelystad en Noordoostpolder aan om de gemeentelijke subisidies eerder te mogen ontvangen. Noordoostpolder heeft die inmiddels betaald en overweegt nu pogingen te doen het bedrag weer terug te halen. Maar dat dat onder de huidige omstandigheden nog lukt gelooft eigenlijk niemand.

Niet voorzien
De overkoepelende VVV-groep Nederland, waar alle regionale organisaties bij zijn aangesloten, had het faillissement van de Flevolandse tak niet zien aankomen, aldus de financiële man van de groep, A. van Ee. "Het is blijkbaar heel snel is gegaan. Ook een belangrijke subsidiegever als de provincie kreeg bijvoorbeeld pas korte tijd geleden in de gaten dat er problemen waren.''

Oorzaken
Naar de oorzaken, kan Van Ee alleen maar gissen. Elke regionale poot is namelijk een onafhankelijke tak van de landelijke VVV-groep. Ook over de gevolgen durft hij weinig te zeggen. Hij verwacht echter niet dat mensen die een reisje hebben geboekt via de Flevolandse VVV-winkels nu een financiële kater krijgen. ,,Ik ken de specifieke situatie niet, maar daar zit normaal gesproken een goede verzekering op.''

Reorganisatie
De financiële man verzekert, dat het met de andere VVV-groepen in Nederland wel goed gaat. Mede dankzij een grote reorganisatie, waarbij in 2002 diverse kleinere winkels opgingen in een grotere vestiging. Er gingen er in dat jaar trouwens ook vijf failliet. Van Ee verklaart dat zijn organisatie gaat bekijken of en hoe de VVV in Flevoland actief kan blijven. "Het is allemaal nog heel vers, maar in principe is het wel een mooi gebied om te behouden".

Geen garantie
Overigens garandeert een reorganisatie of fusie niet altijd een goede bedrijfsvoering. In 2003 ging het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme in Drachten onderuit door grote financiële problemen, mede door een ondeugdelijke financiële administratie. Het toeristenbureau kwam tot stand door een fusie van de provinciale VVV's van Groningen, Friesland en Drenthe. Inmiddels zijn in het Noorden weer zelfstandige provinciale organisaties werkzaam.