26.625 treinen per jaar vallen uit

OV.magazine 7-2005

AMSTERDAM, 20051013 -- Ruim anderhalf procent van de treinen valt uit. Per dag zijn dat er 73 en per jaar betekent dat 26.625 treinen die niet rijden. Vorig jaar lag dat percentage nog op 1,3 procent. Ook al geen best cijfer, maar dit jaar gaat het dus nog slechter. En dan zijn de stakingen niet meegeteld.


NS wijt de stijging vooral aan langdurige incidenten zoals een goederentrein die ontspoort op een emplacement. Rover vindt dat NS zich zou moeten richten op een uitval van maximaal 1 procent, maar met het ministerie van V&W heeft NS afgesproken om 1,5 procent voorlopig als maximum te hanteren. Dat gaat in 2005 waarschijnlijk niet lukken. Ter vergelijking: in België ligt het aantal uitgevallen treinen op een half procent. Verbetering lijkt dus mogelijk.
Meer zaken in de openbaar-vervoersector worden niet volgens planning gerealiseerd. Zo dreigt de HSL-Zuid behoorlijke vertraging op te lopen en ook de invoering van de chipkaart is wederom uitgesteld. De sector lijkt niet bij machte om de zelf gestelde doelen te realiseren. En de reiziger? Die verliest met elke gebroken belofte weer een beetje vertrouwen in het openbaar vervoer.

VERDER DEZE MAAND IN OV.MAGAZINE:
* 'Ambities horen niet thuis in Wet personenvervoer'
* Merwedelingelijn als aanjager van ruimtelijke ontwikkeling
* Siebe Riedstra: "De helft van de kennis op ons departement is straks overbodig"
* OV.opinie: Scheid sociaal en commercieel vervoer
Thema: Busworld
* Dieselbus uit de gratie
* Milieueisen worden steeds strenger
En natuurlijk onze vaste bijdragen:
* De Ingenieur: Zwerfstromen
* Op de kaart: Beperkte reizigersgroei
* Wouter Klootwijk: 'Happy together'


Voor meer informatie: www.ovmagazine.nl, nieuws@ovmagazine.nl of 020 468 10 34