DAF Trucks Nieuw topmodel met 'state-of-the-art' PACCAR MX-motor: DAF zet nieuwe normen met nieuwe XF105

Op de Bedrijfsauto RAI 2005, die van 14 tot en met 22 oktober aanstaande in Amsterdam gehouden wordt, zal DAF de nieuwe XF105 presenteren. Dit nieuwe topmodel, een uitbreiding op het DAF-programma, kenmerkt zich door een gerestyled exterieur, een geheel nieuw interieur-ontwerp, een nieuwe layout van het chassis en de nieuwe 12,9 liter PACCAR MX-motor, beschikbaar in zowel Euro 4- als Euro 5-specificatie. DAF's XF105, die in het eerste kwartaal van 2006 in productie gaat, zal nieuwe normen zetten in kwaliteit, efficiency en transportprestaties, alsook in interieurdesign, comfort, ergonomie en rij-eigenschappen.

Toonaangevende duurzaamheid en betrouwbaarheid, de laagst mogelijke operationele kosten en maximale transportprestaties en efficiency, gecombineerd met Euro 4 en Euro 5 emissiewaarden, waren de belangrijkste criteria bij de ontwikkeling van de DAF XF105, samen met een superieur comfort en een perfecte werkomgeving voor de chauffeur. Om het nieuwe topmodel van de XF95 Euro 3 te onderscheiden, heeft de XF105 een nieuwe styling van het exterieur, waarvoor het uitgangspunt was: evolutie in plaats van revolutie. DAF's eigen Design Center gaf de nieuwe XF105 een verrassend eigen uitstraling, met behoud van de markante stijlelementen van de succesvolle XF95. Het volledig nieuwe Super Space Cab-dak zorgt samen met de nieuwe boven- en ondergrille, die doorloopt in de nieuw ontworpen stalen bumper, voor een uitstraling die zowel stoer als vriendelijk is. De als extra leverbare Xenon koplampen met helder Lexan-glas, de 'cat-eye'-combilampen in de bumper en de geïntegreerde verstralers in het Super Space Cab-dak, zijn kenmerkende stijlelementen voor de XF105.

Nieuwe norm in interieurdesign
De XF95 zette al nieuwe normen in interieurruimte en -design. Met de XF105 loopt DAF wederom voorop in de industrie als het gaat om ergonomie en interieurstyling, om toegepaste materialen en kleuren, om ruimte en de benutting ervan, om afwerking en om algehele kwaliteit. Van de nieuwe deurpanelen met stijlvolle stoffering en verder vergrote opbergruimte tot het nieuwe instrumentenpaneel, de nieuwe lay-out van het dashboard of het nieuwe slaapcompartiment, DAF's nieuwe topmodel biedt kwaliteit in elk detail.

Wanneer plaatsgenomen wordt achter het nieuwe stuurwiel met optionele airbag, wordt meteen duidelijk dat comfort, veiligheid en bedieningsgemak de hoogste prioriteit hebben gehad bij de ontwikkeling. Het nieuwe stuurwiel is nu leverbaar met geïntegreerde schakelaars voor de bediening van onder andere cruise-control, down hill speed control en telefoon. Andere belangrijke functies, inclusief die van de AS-Tronic versnellingsbak, zijn gemakkelijk via hendels aan de stuurkolom te bedienen. De handrembediening is nu geïntegreerd in het dashboard. Daardoor is deze gemakkelijker te bereiken, terwijl er tevens meer ruimte op de cabinevloer ontstaat. In het dashboard, dat als een cockpit om de chauffeur heen ontwikkeld is, zijn drie DIN-slots aanwezig, zodat behalve een audio-installatie ook een groot display van een navigatie- of telematicasysteem gemonteerd kan worden. Alle vier elektrisch verstelbare spiegels en de elektrisch bedienbare portierruit aan zowel bestuurders- als bijrijderszijde, worden bediend vanaf een centraal paneel aan het portier.

Semi-vlakke vloer
Naast het feit dat de XF105 de beste werkomgeving biedt, is de cabine voor de chauffeur ook een thuis voor onderweg, stijlvol en harmonieus. De zorgvuldig op elkaar afgestemde, stijlvolle materialen en kleuren en de zorgvuldig gekozen interieurverlichting met onder andere een amberkleurige nachtverlichting zorgen voor een rustige en efficiënte werkomgeving. De motortunnel is verlaagd tot 15 centimeter om een semi-vlakke vloer te bereiken. Dit resulteert in een gemakkelijke doorgang in de cabine en in een royale sta-hoogte, zowel in de Space Cab (1,75 m) als de Super Space Cab (2,10 m). Indien de truck is uitgerust met de geautomatiseerde AS-Tronic versnellingsbak, is de cabinevloer geheel vrij voor een maximum aan leefruimte. De uitvoeringen met handgeschakelde transmissie hebben een wegklapbare versnellingspook voor een ongehinderde doorgang in de cabine. De verlaagde motortunnel maakt nog ruimere opbergmogelijkheden onder het bed mogelijk. DAF biedt hier keuze uit een vaste opbergmogelijkheid of één of twee opberglades. In één van deze opberglades kan een 45 liter koelkast geplaatst worden, waarin zelfs grote flessen rechtop kunnen staan. Bovendien is rechts achter de bestuurdersstoel, makkelijk bereikbaar, een flessenhouder aangebracht. De nieuw ontworpen slaapruimte onderstreept de aandacht die DAF traditiegetrouw heeft voor de eisen van de chauffeur en biedt twee royale bedden. Het onderbed heeft een lengte van 210 cm en een breedte van 81 cm, terwijl de matras, die uit een geheel bestaat, 15 cm dik is. Ook het bovenbed, dat bereikbaar is via een fraai gestyleerde en ergonomische aluminium ladder, heeft ruime afmetingen (205 x 70 x 10 cm).

PACCAR MX-motor
De XF105 is uitgerust met de nieuwe 12,9 liter PACCAR MX-motor, ontwikkeld en geproduceerd bij DAF Trucks in Eindhoven. In eerste instantie zal de motor beschikbaar zijn met vermogens van 300 kW (410 pk), 340 kW (460 pk) en 375 kW (510 pk), met koppels van achtereenvolgens 2.000, 2.300 en 2.500 Nm, beschikbaar over een breed toerengebied van 1.000 tot 1.500 t/min. In een later stadium zal een 410 kW (560 pk)-versie leverbaar worden. De zescilinder lijnmotor combineert uitstekende prestaties en souplesse met een gunstig brandstofverbruik. Betrouwbaarheid en duurzaamheid waren andere belangrijke drijfveren bij de ontwikkeling van de MX-motor, ontwikkeld voor een zogeheten 'Design-life' van 1,6 miljoen kilometer. De PACCAR MX -motor kenmerkt zich door een combinatie van beproefde, 'state-of-the-art' technologieën en een aantal technische innovaties, de toepassing van hi-tech materialen, zoals Compact Graphite Iron (CGI), en maximale integratie van functies. In het ontwerp van het motorblok en de cilinderkop bijvoorbeeld, zijn leidingen geïntegreerd om de motor aan de buitenzijde zo 'clean' mogelijk te houden en het aantal motor-onderdelen te minimaliseren. Zelfs het SMART hoge-druk brandstofinjectiesysteem is volledig geïntegreerd in het motorblok. Andere innovatieve technische details zijn de Poly-V belt aandrijving van dynamo en airconditioning, het composiet kleppendeksel met geïntegreerde carterontluchting, de distributie aan de achterzijde van de motor, de stalen zuigers, de gecombineerde stuurpomp/brandstofopvoerpomp en het aluminium vliegwielhuis. De nieuwe Jacobs decompressierem verdubbelt de prestaties van de motorrem, vooral in het meest gebruikte toerengebied tussen 1.000 en 1.500 t/min. Om aan de Euro 4- en 5-emissie-eisen te voldoen, zal de DAF XF105 worden uitgerust met een SCR DeNOx-katalysator.

Nieuwe lay-out van het chassis
Door de luchtketels en andere componenten aan de binnenzijde van het chassis te brengen, is extra ruimte ontstaan voor grote brandstoftanks. Samen met de doordachte plaatsing van de DeNOx-installatie en de 50 of 75 liter AdBlue-tank, heeft dit geleid tot de mogelijkheid een tankcapaciteit tot 1.500 liter toe te passen, het wettelijk toegestane maximum in Europa. Evenals de XF95, is de XF105 uitgerust met elektronisch geregelde schijfremmen, terwijl systemen als ABS, ASR, Vehicle Stability Control en Brake Assist voor de chauffeur extra veiligheid en comfort betekenen.

XF95 voor Euro 3
Vanwege de aanmerkelijk hogere prijzen van Euro 4- en Euro 5-motoren en doordat de marktvraag naar deze trucks voor een groot deel zal afhangen van stimuleringsmaatregelen en wegenbelasting-voordelen, zoals bij de Duitse Maut, verwacht DAF dat vervoerders in landen waar nauwelijks of geen stimuleringsmaatregelen gelden, waarschijnlijk zo lang mogelijk Euro 3-voertuigen zullen aanschaffen. Daarom zal DAF Trucks de XF95 in Euro 3-specificatie blijven leveren zo lang daar vraag naar is in de Europese markt en in landen buiten de EU waar de Euro 4/5 wetgeving niet van toepassing is.

Eindhoven, 1 september 2005

Voor meer informatie:

DAF Trucks N.V.
Corporate Communicatie
Ron den Engelsen, +31 40 214 2104
Rob Appels, +31 40 214 2874
www.daf.com


Noot voor de redactie (