Artsen zonder Grenzen


Hulp voor afgelegen gebieden in grensregio Pakistan en India

14/10/2005 12:34 -- Artsen zonder Grenzen verleent medische hulp en verdeelt hulpgoederen in het grensgebied tussen Pakistan en India. We richten ons daarbij in het bijzonder op de afgelegen gebieden. Daarbij ondersteunen we de lokale medische zorg.

PAKISTAN
Dagelijks vertrekken teams van artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, water- en hygiëne deskundigen en logistieke medewerkers naar Islamabad. Van daaruit reizen de medewerkers naar de getroffen steden en dorpen. Tegen het einde van de week zullen in totaal meer dan 70 internationale medewerkers hulp bieden. Zij richten zich allereerst op medische hulp en de verdeling van hulpgoederen.

Een vrachtvlucht met medisch en logistiek materiaal is woensdag 12 oktober vanuit Oostende (België) vertrokken. Een dag later vertrok een andere vlucht met onder meer wintertenten, jerrycans, slaapmatten, waterreinigingstabletten, hygiëne kits en dekens vanuit Luik (België) richting Islamabad. In de winter kan het extreem koud zijn in Pakistan. De wintertenten zijn dan ook hard nodig.

Bekijk videofragment van het live verslag van projectcoördinator Jan Peter Stellema vanuit Pakistan. (NOS Journaal, donderdag, 13:00 uur).

Pakistaans Kasjmir

Muzaffarabad
Artsen zonder Grenzen biedt sinds maandag 10 oktober medische hulp in de stad, waar alle medische voorzieningen zijn verwoest. Een mobiel team behandelt mensen op het universiteitsterrein, waar een groot aantal mensen uit de dorpen rond de stad zich hebben verzameld. Nu meer hulp de stad binnenkomt concentreren de teams zich vooral op de getroffen dorpen rond de stad. Inmiddels zijn een aantal daarvan in een straal van 15 kilometer rond de stad bereikt.

Veel plaatsen zijn vanwege aardverschuivingen per auto onbereikbaar. Om Garid Pata te bereiken moest een team van Artsen zonder Grenzen 10 kilometer lopen.

In totaal behandelen de teams in en rond Muzaffarabad 150 patiënten per dag. De voornaamste aandoeningen zijn onder meer ontstoken verwondingen, botbreuken en kneuzingen.

Lamnian
Een team van vier medewerkers heeft een kliniek opgezet waar het een groot aantal gewonden behandelt. Een aantal van hen heeft ernstig ontstoken wonden. Een verpleegkundige en een arts zijn onderweg om het team te versterken.
Lamnian is volledig verwoest. Het geschatte inwonertal is 25.000.

Hattian
Een medisch team behandelt in Hattian 40 gewonden per dag. Het dorp, dat zon 1.500 inwoners telt, is geheel verwoest. Veel mensen hebben open wonden of verwondingen aan de borst. Bij anderen moest het verband dringend worden ververst. De verwachting is dat een groot aantal mensen voor behandeling uit het omliggende berggebied zal komen. Meer medewerkers, medicijnen en medische materialen, dekens en tenten zullen snel worden aangevoerd.

Bagh
In de stad Bagh steunt Artsen zonder Grenzen het noodhospitaal dat door de regering is opgezet. Zon 90% van de gebouwen in de stad is vernield of ernstig aangetast. Het hospitaal moet snel worden uitgebreid, omdat het niet alleen het enige ziekenhuis is voor de 60.000 inwoners van Bagh, maar ook voor de 400.000 mensen in de Bagh vallei.

De watervoorziening en de hygiëne in het ziekenhuis zijn rampzalig. Meer medewerkers en materialen (tenten, medicijnen en medische materialen genoeg voor 10.000 mensen gedurende drie maanden) zijn onderweg.

Noordwestelijke Grensprovincie

Balakot
Een team is aangekomen in het geheel vernielde Balakot. Het team zet er een polikliniek op. Het districtsziekenhuis dat 600 bedden telt, is gedeeltelijk ingestort.

Abottabad
Afgelopen dinsdag bereikte een team de stad Abottabad. Het ziekenhuis daar functioneert, maar is volledig overbelast.

INDIA
In het Indiase gedeelte van Kasjmir concentreren de teams zich met name op de getroffen plaatsen Baramullah, Uri en de Tangdar regio. Zij zorgen voor de aanvoer van medische goederen en andere logistieke benodigdheden.

Srinagar
In vier ziekenhuizen in de provinciehoofdstad Srinagar staan psychosociale medewerkers kinderen bij die hun ouders verloren hebben. Ook via het al bestaande psychosociale project van Artsen zonder Grenzen kunnen getraumatiseerden terecht voor hulp.

Uri
In het district Uri biedt Artsen zonder Grenzen hulp aan 395 families.

Tangdar
In het district Tangdhar behandelt een medisch team verwondingen in het dorp Bhalikut.Artsen zonder Grenzen is bezig met het organiseren van hulp voor 20.000 inwoners van Tangdar, bestaande uit medicijnen en medische materialen, noodhulp en materiaal voor onderdak.