TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 11-10-2005

Televisie
OBERON
Uitzending vanaf vrijdag 14 oktober
Nederland 2 - 20.30 uur

OBERON: NIEUW PSYCHOLOGISCH SPELPROGRAMMA
IN HISTORISCHE SETTING

Vrijdag 14 oktober is de eerste aflevering van het nieuwe spelprogramma OBERON bij de TROS te zien. Zestien deelnemers (acht Nederlanders en acht Vlamingen) maken een tijdreis naar de Middeleeuwen en gaan met elkaar de strijd aan om de titel koning/koningin van OBERON te veroveren.

Zes weken lang ervaren de deelnemers het dagelijkse leven in de Middeleeuwen aan den lijve: het standenverschil, het harde leven van de armen met weinig comfort en hygiëne, het leven op het kasteel van de edelen. OBERON brengt de kijker een mix van psychologische- en spelelementen, met steeds ook een informatieve waarde: elke nieuwe situatie waarin de deelnemers terechtkomen, wordt historisch aangeduid.

Het programma brengt het verhaal van een koninkrijk, dat haar koning verloren is... Na een hevige strijd weet de vorige koning de vijanden van het koninkrijk te verslaan, maar sterft zelf aan zijn verwondingen. Aan zijn Raadsheer Zebardyn, een rol die wordt vervuld door acteur en presentator Huub Stapel, geeft de stervende koning een allerlaatste opdracht mee: een waardige troonopvolger vinden.

Elke aflevering bewonen vier edelen het kasteel. Zij bepalen in de machtsstrijd wie deze aflevering de regent wordt en zal heersen over het koninkrijk. De andere deelnemers maken kennis met het eenvoudige bestaan van de armen, worden lijfeigenen en moeten hard werken.

Wie na de lange en harde selectie uiteindelijk de nieuwe koning of koningin van OBERON wordt, mag de (zuiver) gouden halsketting houden en wint bovendien een goudschat.

OBERON is gemaakt in coproductie met de Belgische zender Eén (VRT) en wordt geproduceerd door de Belgische productiemaatschappij Kanakna Productions.

De website www.tros.nl/oberon is een multimediale belevingssite waarop de ontwikkelingen van het koninkrijk Oberon op de voet te volgen zijn. Daarnaast vormt de site een informatief luik waarin het leven in de Middeleeuwen en de Lage Landen anno 1350 uitgebreid beschreven wordt. Ten slotte is er een uitgebreid forum waar de bezoekers kunnen discussiëren over de hamvraag: 'Wie is voor jou de geschikte opvolger van koning Darius?'.