KNWV

Nieuwsbericht Surfen

18-10-2005

Kiteboarder Ruben Lenten wint Red Bull King of the Air 2005

Op het grootste kiteboard event ter wereld op Maui presteerden de Nederlanders uitstekend. Vooral Ruben was oppermachtig in de golven van Ho'okipa Beach. En al drie dagen lang zodanig overtuigend dat hij wind- en kitesurflegende Robby Naish in een één-op-één wedstrijd tot twee keer toe versloeg. De 17-jarige Ruben Lenten uit Noordwijkerhout is vandaag temidden van de 40 beste kiteboarders ter wereld gekroond tot King of the Air tijdens het gelijknamige Red Bull evenement dat dit jaar voor de 7e en laatste keer plaatsvond aan de noordkust van Maui Hawaii. De andere Nederlandse deelnemers, Jalou Langeree (15, Noordwijk) en haar 17-jarige broer Kevin eindigden respectievelijk op de 4e en 5e plek in het eindklassement.

Met de titel King of the Air bewijst Ruben dat hij, hoe jong ook en hoewel hij in het PKRA klassement (Professional Kiteboard Riders Association) op een tweede positie staat, op dit moment de beste van de wereld is. Alle kitesurftoppers waren immers aanwezig tijdens dit driedaagse evenement dat bekend staat als het meest vooraanstaande kiteboard spektakel ter wereld. De omstandigheden op Ho'okipa Beach waren perfect. In golven van wel 20 foot hoog en met een straffe wind van 25 knopen bleek Ruben zich goed thuis te voelen.

'Robby is natuurlijk een icoon en hij is als geen ander bekend met de omstandigheden op 'zijn' Ho'okipa. Maar ik voelde me goed en als de wind me gunstig gezind zou zijn, wist ik dat ik hem kon verslaan door de jury veel power en technical tricks te laten zien. Dat het
uiteindelijk gelukt is, is natuurlijk ontzettend sick', aldus een dolgelukkige Lenten.

Drie Nederlanders in top 5
Ook Jalou en Kevin Langeree zijn blij met hun 4e en 5e plek. 'Voor het eerst op Ho'okipa naar buiten mogen en dan gelijk zo hoog eindigen, dat had ik een week geleden nooit durven dromen. Het niveau was ontzettend hoog en de omstandigheden extreem,' verklaart Jalou. De eerste podiumplek
bij de vrouwen ging naar Susi Mai uit de Dominicaanse Republiek die voor de 3e keer op rij de titel Queen of the Air binnen sleepte.

Fly to Red Bull King of the Air
Ruben en Jalou kwalificeerden zich in mei voor een ticket naar Hawaii tijdens een freestyle wedstrijd op Vlieland waaraan in totaal 17 Nederlandse kiters deelnamen. Ook in 15 andere landen vond een dergelijke kwalificatie plaats. Kevin besloot zijn laatste cent uit zijn spaarpot te persen om deze laatste King of the Air niet te missen. Uiteindelijk verschenen dertig mannen en acht vrouwen aan de start van het hoofdevenement, nadat ze zich de twee dagen daarvoor eerst nog moesten kwalificeren om überhaupt op Ho'okipa te mogen starten. Ruben, Jalou en Kevin moesten het opnemen tegen groten der aarde als Aaron Hadlow, Charles Deleau, Leeshai Miller, Marc Ramseier, Adam Koch en Kristin Boese.

Kitesurfen op TV
Veronica TV zendt op 4 en 11 november om 19.30 uur een tweedelige serie uit over de Red Bull King of the Air en de verrichtingen van de Nederlandse deelnemers. De serie wordt gepresenteerd door Charly Luske en niemand minder dan kersverse Wereldkampioen judo, Dennis van der Geest. Voor Dennis gaat een langgekoesterde wens om te leren kiten in vervulling. Charly en Dennis doen samen verslag van het evenement, maar verkennen daarnaast het eiland, het uitgaansleven en de Aloha lifestyle.

Internetadres: www.redbull.nl
E-mailadres:mariska.woertman@nl.redbull.com