Groningen Airport Eelde


Vogelgriep in Turkije

Op 13 oktober heeft de media berichten gepubliceerd met als onderwerp âUitbraak vogelgriep in Turkijeâ. Het blijkt hier te gaan om de gevreesde variant H5N1 dat in Azië tot menselijke doden heeft geleid. Het virus is vermoedelijk via trekvogels vanuit Siberië naar Turkije gebracht. Uit Roemenië en Bulgarije komen eveneens signalen over mogelijke vogelgriep.

Europese overheden overleggen inmiddels welke mogelijke stappen overwogen moeten worden. Het ANVR heeft inmiddels het Ministerie van LNV, BZ en VWS gevraagd welke consequenties hieruit volgen voor Nederlandse reizigers.

In afwachting van het antwoord is de huidige verwachting dat de adviezen voor vakantiegangers (voorlopig) niet veel anders zullen zijn dan bij de eerdere uitbraak van vogelgriep in Azië, namelijk:


1. Vermijd tijdens uw vakantie contact met vogels en pluimvee. Dit geldt in het bijzonder als u ook in Nederland in contact komt met deze dieren. Denk daarbij o.a. aan kinderboerderijen!


2. Mest is ook een bron van besmetting. Als u hebt gewandeld door weilanden, over paden waar mest ligt of over een markt (in verschillende landen wordt op markten levend pluimvee verhandeld), dan is dit een mogelijk risico. Het is belangrijk dat u uw schoenen reinigt voordat u verder of terugreist.


3. Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeën) mee op reis, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

Advies

Onder voorbehoud van verdere nieuwe informatie is de situatie in Turkije (en eventueel andere landen) vooralsnog géén reden om wijzigingen te adviseren in de reizen naar Turkije (of andere landen). Dit, omdat direct contact ter plaatse met pluimvee niet waarschijnlijk is tijdens een reguliere vakantie.