Gemeente Haarlem


18 oktober 2005

289/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Inzet extra reïntegratietrajecten voor uitstroom naar reguliere arbeid

Haarlem stelt kaders voor afbouw gesubsidieerde arbeid


Wethouder Pieter Barnhoorn van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet een aantal concrete stappen om de gesubsidieerde arbeid in Haarlem af te bouwen. Iedereen met een gesubsideerde arbeidsplaats ('ID-plaats') die kansen heeft op een reguliere baan, moet zich gaan inspannen om zonder subsidie aan het werk te komen. Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet al sinds begin dit jaar speciale reïntegratietrajecten in voor de nog resterende 321 huidige ID-werknemers. Dit om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De loonkostensubsidie verdwijnt voorlopig niet voor ID- werknemers zonder kansen op de arbeidsmarkt óf ID-ers die in 2006 ouder zijn dan 57,5 jaar.


Met deze maatregelen wil wethouder Barnhoorn het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen sterk terugbrengen. Slechts een kleine groep blijft over. Een organisatie of ID-werknemer die niet meewerkt aan 'uitstroombevorderende activiteiten' verliest uiteindelijk zijn loonkostensubsidie. Deze subsidie blijft in stand voor ID-werknemers zonder kansen op de arbeidsmarkt en voor personen die in 2006 57,5 jaar of ouder zijn. Haarlem garandeert voor deze laatste groep voortzetting van de loonkostensubsidie tot de leeftijd van 65 jaar bereikt is. Medio 2008 bekijkt Haarlem of het dan nog mogelijk is om ook na 1 juli 2009 loonkostensubsidie te betalen voor ID-ers zonder kansen op de arbeidsmarkt.


Deze stappen volgen op een - ook landelijk gevoerde - discussie rond gesubsidieerde arbeid. In mei 2005 heeft het college uitgangspunten geformuleerd voor het nieuwe beleid. Kern is 'iedereen die regulier aan de slag kan, moet ook regulier aan de slag'. De speciale reïntegratietrajecten - die méér dan de normale trajecten lijken op outplacement - ondersteunen de ID- werknemers bij hun uitstroom naar een reguliere baan. Alle extra kosten betaalt Haarlem uit het zogeheten 'Werkdeel' van de Wet Werk en Bijstand. Vanuit dit Werkdeel mag de gemeente activiteiten betalen die erop gericht zijn mensen aan regulier werk te helpen.


Veel ID-werknemers werken in maatschappelijke functies. Voor instellingen die afhankelijk zijn van gesubsidieerde arbeid zoekt Haarlem naar een oplossing. Binnenkort zal Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het voorstel komen om de voorziening 'werken met behoud van uitkering' uit te breiden. Dit geeft instellingen de mogelijkheid om alternatieve financiering te zoeken of om de werkzaamheden anders te organiseren.

sector Publieksdienst
Ton Boon, communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl

---- --