Provincie Flevoland




Teller Flevoland op 145.000 banen

Een hele lichte stijging van de werkgelegenheid, + 0,1%, brengt Flevoland in 2005 op een totaal van bijna 145.000 banen. Het zijn de nieuwe vestigingen die voor de positieve balans zorgen. Dit is de voorlopige uitslag van het jaarlijks onderzoek naar de werkgelegenheid in de provincie. Volgens de Macro Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau zal de werkgelegenheid dit jaar in heel Nederland dalen met 0,3 procent.

Flevoland kent relatief veel startende vestigingen en ondernemers die naar Flevoland verhuizen. Maar door opheffing of vertrek verdwijnen er ook vestigingen. Per saldo steeg het aantal vestigingen met betaalde arbeid met 500 en dat leverde de Flevolandse economie in 2005 ruim 800 extra banen op, waarvan bijna driekwart bestond uit kleine banen (minder dan 12 uur per week). De bestaande vestigingen in Flevoland zorgden per saldo voor een afname van bijna 700 banen, waarvan 300 kleine banen.

Omdat de werkgelegenheid gering is gestegen is het gat tussen de omvang van de Flevolandse beroepsbevolking en het aantal banen in Flevoland verder vergroot, wat leidt tot hogere werkloosheid en mogelijk meer pendel naar buiten de provincie.

Opvallende groeisectoren in 2005 in Flevoland zijn volgens het onderzoek delen van de zakelijke dienstverlening (softwarebedrijven, administratiekantoren en callcenters), onderwijs, handel en horeca en de vervoer- en communicatiesector. De groei in deze sectoren wordt onder meer veroorzaakt door de groei van de bevolking en de toename van het aantal nieuwe kleine vestigingen. In de sec toren gezondheids- en welzijnszorg, landbouw, industrie, overheid en financiële dienstverlening is de werkgelegenheid afgenomen. Het tijdelijke werk via uitzendbureaus, dat onderdeel uitmaakt van de zakelijke dienstverlening, is op peil gebleven.

Volgens gedeputeerde Andries Greiner is het belangrijk dat ook in 2005 de nieuwe vestigingen in Flevoland voor extra banen hebben gezorgd. Het startersklimaat in Flevoland blijft dus goed en dat is waardevol. Het is belangrijk dat mensen de durf hebben om te investeren. Volgens het CBS had Flevoland in 2004 een aanzienlijk hogere economische groei dan de rest van Nederland, dus het klimaat in Flevoland verbetert sneller dan elders. Dat moeten we vasthouden en vertalen in banengroei. De provincie ondersteunt ondernemingen daarbij, onder meer via de acties uit het Regionaal Innovatie- en Technologie PLan en het beleids- en actieplan Startende Ondernemers. Want alleen door een gezamenlijke inspanning kunnen we de groei van de economie bewerkstelligen.