Ingezonden persbericht

Uitnodiging / persbericht

Voorburg, 29 september 2005

Betreft: Uitnodiging persbijeenkomst Zbigniew Preisner - Krzysztof Kieslowski

Geachte heer/mevrouw,

Samen met Filmtheater LUX te Nijmegen (contactpersonen: Mariska Schok (mariska@lux-nijmegen.nl) en Anke van Diejen (anke@lux-nijmegen.nl)) willen wij u graag uitnodigen voor een persconferentie in het teken van de beroemdste Poolse filmcomponist Zbigniew Preisner en een ander groot kunstenaar, de filmmaker Krzysztof Kieslowski. Op deze persconferentie, te houden op 18 oktober 2005 centraal in Nederland, zal Zbigniew Preisner aanwezig zijn en beschikbaar staan voor interviews. Deze bijeenkomst gaat vooraf aan de unieke concerten van Zbigniew Preisner "Requiem for my friend" van 31 oktober t/m 2 november en een groots retrospectief van Krzysztof Kieslowski in november. Krzysztof Kieslowski was een dierbare vriend van Zbigniew Preisner; daarnaast componeerde Preisner veel muziek voor Kieslowski's films. "Requiem for my friend" is dan ook een verrassend fraaie en ontroerende hommage aan zijn vriend Kieslowski. Muziek van Zbigniew Preisner kunt u beluisteren op www.preisner.com.

In november zullen de theaters LUX te Nijmegen, Louis Hartlooper Complex te Utrecht en Filmhuis Den Haag een groots retrospectief van Krzysztof Kieslowski organiseren. Meer informatie hierover treft u aan op www.poolspodium.nl, de webpages van de betreffende filmtheaters (www.lux-nijmegen.nl); (www.louishartloopercomplex.nl); (www.filmhuisdenhaag.nl) en de binnenkort in werking tredende webpage www.kieslowski.nl. Is uw interesse gewekt en wenst u gebruik te maken van deze uitnodiging of wilt u een persbericht/foto ontvangen dan vragen wij u dit per e-mail door te geven (pvstraaten@yahoo.co.uk).

Indien u de componist Zbigniew Preisner wenst te interviewen kunt u dit ook aangeven met vermelding van de benodigde tijd. Mocht u niet in de gelegenheid zijn de persbijeenkomst bij te wonen maar wenst u wel een interview af te nemen dan zullen we proberen u een alternatief aan te bieden.

Met vriendelijke groet, Daisy Investments

Petra van Straaten / Coördinatie concerten Balen van Andelplein 70 2273 KH Voorburg Telefoon 06-51796989


---- --
Requiem for my friend

Zbigniew Preisner

Een verrassend fraaie en ontroerende hommage aan een ander groot kunstenaar:

de beroemde Poolse filmmaker

Krzysztof Kieslowski

Orkest "Sinfonia Baltica" & Koor " Camerata Silesia"

Dirigent:
Bohdan Jarmolowicz
Solisten:

Elzbieta Towarnicka - sopraan

Leszek Mozdzer - piano
Jacek Ostaszewski - recorder
Jerzy Glowczewski - saxophone
Beata Lerach - voice

Als aanloop naar het filmfestival van Kieslowski, zullen dit najaar in Nederland twee unieke uitvoeringen van Zbigniew Preisners 'Requiem for my friend' plaatsvinden. Een verrassend fraaie en ontroerende hommage aan een andere grote kunstenaar: de beroemde Poolse filmmaker Krzysztof Kieslowski. Het Requiem voor koor, orkest en solisten wordt gezongen op Latijnse, Griekse en Poolse teksten.

Zbigniew Preisner is niet alleen de beroemdste filmcomponist van Polen, maar wordt in het algemeen beschouwd als een van de groten van zijn generatie in dit genre. Hij werkte vele jaren nauw samen met filmregisseur Krzysztof Kieslowski en scriptschrijver Krzysztof Piesiewicz. Zijn muziek voor Kieslowski's films Dekalog, The Double Life Of Veronique en het befaamde drieluik Three Colours Blue, Three Colours White en Three Colours Red brachten hem internationale bekendheid. Andere grote namen in de filmwereld wilden met Preisner samenwerken. Zo schreef hij onder meer de muziek voor At Play in the Fields of the Lord van Hector Babenco, Damage van Louis Malle, Luis Bandoki's When a Man Loves a Woman, Charles Sturridge's Fairytale: A True Story en The Secret Garden van Agnieszka Holland.

Onder de vele nominaties en onderscheidingen die Preisner ontving, zijn de belangrijkste de Zilveren Beer van het Berlijnse Filmfestival in 1997, twee Césars van de Franse Film Academie - in 1995 voor Three Colours Red en in 1996 voor Jean Becker's Elisa - en drie opeenvolgende Los Angeles Critics Awards nominaties voor beste componist van filmmuziek in 1991, 1992 en 1993. Voorts is Preisner benoemd tot erelid van de 'Académie des arts et des techniques du cinéma'. In 1992 werd hij door de Minister van Buitenlandse Zaken gehuldigd voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het uitdragen van de Poolse cultuur in het buitenland.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een groot project op te zetten, een combinatie van een mysteriespel en een opera, waarvan de première op de Acropolis in Athene zou plaatsvinden. Krzysztof Kieslowski zou de regie op zich nemen, Krzysztof Piesiewicz het libretto en Zbigniew Preisner de muziek. Het lot bepaalde echter anders: Kieslowski overleed op 13 maart 1996. Het is deze dramatische gebeurtenis die Preisner tot het componeren van dit stuk heeft gebracht: 'Requiem for my friend' is dan ook opgedragen aan zijn dierbare vriend Krzysztof Kieslowski.

'Requiem for my friend' is in 1998 door Erato Disques op CD uitgebracht.

De Nederlandse concerten in aanwezigheid van de componist zullen plaatsvinden op

31 oktober 2005 aanvang 20.15 uur

DE WESTERKERK - AMSTERDAM


01 november 2005 aanvang 20.15 uur

HET CONCERTGEBOUW - AMSTERDAM


02 november 2005 (besloten)

DE GROTE KERK - DEN HAAG

Kaarten zijn verkrijgbaar via het AUB, tel. 0900-0191 en aan de kassa van Het Concertgebouw 020-6718345.

Informatie: WWW.UITBURO.NL WWW.CONCERTGEBOUW.NL

WWW.KIESLOWKI.NL

WWW.PREISNER.COM

Wilt u informatie ontvangen zoals persbericht, fotomateriaal dan kunt u dat kenbaar maken via e-mail aan pvstraaten@yahoo.co.uk. U krijgt het materiaal dan zo spoedig mogelijk toegezonden.


---- --