Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Gemeente Heerde stopt gescheiden inzameling gft-afval in buitengebied en bij hoogbouw

Op achttienhonderd adressen in de gemeente Heerde valt deze week een brief in de bus over de beëindiging van de gft-inzameling. Het groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt niet langer apart ingezameld bij hoogbouwlocaties en in het buitengebied van de gemeente Heerde.

Bij de driehonderd hoogbouwadressen stopt de inzameling per direct. In het buitengebied kan de groene container op vijftienhonderd adressen in januari voor het laatst aan de weg worden gezet.

Groot belang
Voor alle andere inwoners binnen de bebouwde kom blijft het wel van groot belang het gft-afval gescheiden aan te bieden. Afval dat goed wordt gescheiden kan de kosten drukken en draagt nog altijd bij aan een beter milieu.

Aanleiding voor het besluit van de Heerder gemeenteraad is een onderzoek van afvalinzamelaar ROVA in samenwerking met de gemeente. Daaruit blijkt dat de gft-inzameling vooral bij hoogbouwlocaties nauwelijks voordeel voor het milieu oplevert. Met hoogbouw worden woningen bedoeld die uit meer dan één bouwlaag bestaan en die bestemd zijn voor meer dan één huishouden, bijvoorbeeld een flat, een appartementencomplex en boven- en benedenwoningen. Omdat bij hoogbouw meestal geen sprake is van tuinafval, is het aanbod van gft-afval in de verzamelcontainers al erg laag. Daarnaast speelt een belangrijke rol dat het gft-afval uit de verzamelcontainers vaak erg vervuild is met ander afval waardoor ROVA uiteindelijk al het materiaal moet afvoeren als grijs (rest) afval.

Na de invoering van Diftar, waarbij per aangeboden container moet worden betaald, wordt in het buitengebied nog maar weinig gft-afval aangeboden. Daarentegen rijden de inzamelauto's wel iedere veertien dagen volledige inzamelroutes voor gft-afval. Dit terwijl de gft-container gemiddeld maar 2,4 keer per jaar wordt aangeboden. De gescheiden inzameling van gft-inzameling in het buitengebied bleek daardoor erg duur.

Bij elf hoogbouwlocaties in de gemeente Heerde wordt in de komende periode de gft-verzamelcontainer omgebouwd tot restafvalcontainer. Vanaf dat moment wordt het gft-afval niet langer afzonderlijk ingezameld en kan gft-afval voortaan worden aangeboden met het overige huishoudelijk afval.

De gft-containers in het buitengebied worden door ROVA ingenomen om elders te worden ingezet. De betrokken bewoners worden nog geïnformeerd over de datum waarop dat gaat gebeuren. Voor zover ze dat nog niet deden, kunnen bewoners van het buitengebied hun gft-afval thuis composteren of het deponeren in de grijze restafvalcontainer vanaf het moment dat de gft-container is verwijderd. Door het gft-afval thuis te composteren in plaats van het in de restafvalcontainer te deponeren, wordt voorkomen dat er meer ledigingen van de restafvalcontainer nodig zijn.

Inzameldag verandert niet
De inzameldag van restafval verandert niet door de maatregel. In de kernen van de gemeente Heerde verandert verder ook niets: daar wordt het gft-afval, met uitzondering van de elf hoogbouwlocaties, wel gescheiden ingezameld.