Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

18 oktober 2005

'Grootste en schoonste atlas die ooit is verschenen'

Atlas maior van Joan Blaeu na 340 jaar weer in druk

Van de meest indrukwekkende atlas die ooit is gemaakt, verschijnt deze week een Nederlandse heruitgave. De Atlas maior van Joan Blaeu, in vier uitgaven (Latijn, Frans, Nederlands en Spaans) geproduceerd tussen 1662 en 1672, bevat 600 kaarten. Voor de productie van de originele 1.550 exemplaren (5,4 miljoen pagina's) werden 950.000 afdrukken van koperplaten gebruikt. De Utrechtse historisch cartograaf dr. Peter van der Krogt schreef de inleiding voor de heruitgave en gedetailleerde beschrijvingen van de kleurrijke kaarten.

De inhoud van de Atlas maior is een mengsel van oude en nieuwe kaarten van velerlei herkomst. Sommige kaarten zijn direct afkomstig van de auteur, andere kaarten zijn kopieën van kopieën - de originele kaarten waren veelal al honderd jaar oud, en soms nog veel meer. Toch geeft de Atlas maior een goed beeld van de geografische kennis in het midden van de zeventiende eeuw. Weliswaar was er in een aantal gevallen nieuwere of betere informatie te verkrijgen, maar de Atlas maior was door z'n grote verspreiding en uitvoering vaak de enige bron.

Monsterklus

Het maken van de vier verschillende edities is een monsterklus geweest. Vijf zetters moeten alleen al aan de teksten gedurende zes jaar (= 2.000 werkdagen) fulltime hebben gewerkt om het te kunnen voltooien, van de uitgave van het eerste deel van de Spaanse atlas in 1659 tot en met de uitgave van de Franse editie in 1664. De kaarten zelf werden met koperplaten gedrukt. Er moesten 950.000 afdrukken gemaakt worden: met tien per uur of honderd per dag is dat 9.500 werkdagen. Een groot deel van de atlaskaarten werd daarnaast ook nog ingekleurd. Dit gebeurde meestal door thuiswerkers op basis van stukloon.

De Atlas maior was het duurste boek dat men in de late zeventiende eeuw kon kopen. Een ingekleurde uitgave van 11 banden kostte toen 450 gulden, nu zo'n ¤ 20.000.

Peter van der Krogt

Dr. Peter van der Krogt is het hoofd van Explokart, het onderzoekprogramma historische cartografie van de faculteit Geowetenschappen. Afgelopen zomer ontving hij de internationale IMCoS (The International Map Collectors' Society) Helen Wallis Award.

Meer informatie

Joan Blaeu, Atlas maior of 1665 / Introductie and teksten door Peter van der Krogt: Taschen Verlag, 2005. - 594 blz. Nederlands/Engels/Frans, ¤ 150, ISBN 3-8228-4680-5

Voor recensie-exemplaren (onder bepaalde voorwaarden) en hoge resolutie-afbeeldingen kunt u contact opnemen met Jac. Peeters van distributeur Librero: j.peeters@librero.nl

Meer informatie over de uitgave zie de site van Taschen.

Homepage Van der Krogt: http://cartography.geog.uu.nl/vanderkrogt/cv.html

De tekst van de inleiding is te vinden bij het persbericht op www.uu.nl/nieuws.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl