Ingezonden persbericht


De werkgevers- en werknemersorganisaties hebben op 17 oktober 2005 een principeakkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling die met ingang van 1 januari 2006 van kracht wordt. Het tot stand brengen van een nieuwe regeling werd noodzakelijk omdat het kabinet alle VUT en prepensioenregelingen door een wijziging in de fiscale wetgeving onmogelijk heeft gemaakt.

Op hoofdlijnen komt de nieuwe regeling op het volgende neer:

Er komt een nieuwe basispensioenregeling voor alle werknemers vanaf 21 jaar en ouder. Per jaar wordt 2,25% (was 2%) opgebouwd met een daarbij behorende laagste franchise van (nu) E 11.355 (was E 16.189). Hierdoor wordt eerder stoppen dan op 65 jaar mogelijk.

De huidige basispensioenregeling, inclusief het Tijdelijk Ouderdoms Pensioen (TOP) en artikel 44 van het huidige pensioenreglement (de zogeheten "bonusjaren"), waardoor je op 60-jarige leeftijd met pensioen ging, komt met ingang van 1 januari 2006 te vervallen.

Er geldt een overgangsmaatregel voor de zogenaamde 55 plussers. Voor degenen die zijn geboren vóór 1 januari 1950 blijft de huidige regeling namelijk nog wel gelden; de keuze hiervoor moet in december 2005 worden aangegeven.

Voor alle werknemers die op 1 januari 1997 in dienst waren en onder de nieuwe basispensioenregeling vallen (uitgezonderd dus de 55 plussers die voor de overgangsregeling hebben gekozen), wordt een compensatiemogelijkheid voor het verlies van het perspectief als gevolg van het verdwijnen van artikel 44 geboden. Kort gezegd komt deze er op neer dat op termijn een inkoop van het verschil tussen de huidige hoge franchise (E 16.189) en de toekomstige lage franchise vanaf 1 januari 2006 (nu E 11.355) plaatsvindt, een en ander op basis van het feitelijk perspectiefverlies en binnen de daartoe geldende fiscale regels.

De vakbonden zullen dit akkoord met een positief advies aan hun achterban voorleggen.


---- --