NOVA

18 oktober 2005

Vanavond in NOVA/Den Haag Vandaag

Acties voor Pakistan
Het Internationale Rode Kruis heeft alarm geslagen over de trage manier waarop geld wordt gegeven voor de noodhulp in Pakistan. Uit verslagen van medewerkers in het rampgebied blijkt juist dat de nood steeds groter wordt, maar het geld komt niet door. En dat terwijl de aardbeving 'verwoestender' was dan de tsunami vorig jaar. In de studio is Jan Bron, net terug uit Pakistan.

De gemeente als datingbureau
De gemeente Enschede moet aan relatiebemiddeling gaan doen. Dat vindt de VVD in de Twentse stad. Veel mensen komen in de bijstand door een verbroken relatie. Door deze alleenstaanden aan een nieuwe partner te helpen, kan de financiële situatie aanmerkelijk verbeteren en de uitkering worden ingetrokken. Enschedese bijstandsmoeders zijn in shock.

Spijkers versus Defensie
Fred Spijkers spreekt in NOVA over een doodsbedreiging door staatssecretaris Henk van Hoof in 2000. De bewindsman, toen op Defensie, zou Spijkers hebben bedreigd om te voorkomen dat hij belastende documenten naar buiten zou brengen. Spijkers, een voormalige maatschappelijk werker van Defensie, raakte zijn baan kwijt nadat hij geweigerd had de weduwe van een munitiedeskundige voor te liegen over het ongeluk waarbij haar echtgenoot was omgekomen.

Proces Saddam
Morgen begint het proces tegen Saddam Hoessein. De eerste zaak in zijn proces draait om het Iraakse stadje Dujail. Daar vond in 1982 een mislukte aanslag plaats op Saddam. Uit wraak liet Saddam het dorp omsingelen, alle vrouwen en kinderen arresteren en alle mannen executeren. De zaak Dujail is vergeleken met andere acties van Saddam maar een kleine zaak. Experts maken zich zorgen dat wanneer Saddam ter dood veroordeeld zal worden voor Dujail, hij niet meer terecht zal kunnen staan voor zijn andere - grotere - misdaden.

Presentatie: Jeroen Pauw

(Onderwerpen onder voorbehoud)


----------


----------


----------

NOVA / Den Haag Vandaag
Maandag t/m vrijdag: 22.20 - 23.00 uur, Nederland 3 Zaterdag: 22.20 - 22.50 uur, Nederland 3
Herhaling: na middernacht.