Ingezonden persbericht

Stop de steniging van Soghra uit Iran

IRAN, 20051018 -- Iran / Nederland - Deze week meldde een lokale Iraanse krant dat één van haar vrouwlijke burgers met de naam Soghra vanwege overspel ter dood veroordeeld is. Het vonnis zal worden voltrokken door middel van steniging.


Soghra werd schuldig bevonden aan het feit dat zij een affaire had met de vriend van haar man. Naast de steniging werd de Iraanse vrouw veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege het helpen van haar geliefde bij het ombrengen van haar man. Haar geliefde Alireza, werd ook ter dood veroordeeld en kreeg tevens een straf voor overspel opgelegd in de vorm van honderd zweepslagen.

Het Internationale Commité tegen Steniging veroordeelt dit drama ten zeerste en protesteert tegen deze excecuties. In het verleden heeft deze organisatie, door haar intensieve bemoeienis en internationale steun, weten te bewerkstelligen dat Iran en Nigeria sommige stenigingen niet ten uitvoer brachten. Iran heeft in het verleden grote internationele weerstand opgeroepen vanwege het uitvoeren van stenigingen voor overspel. Het is zaak om deze misstanden ook nu stop te zetten en onder de aandacht te brengen.

In het kader van deze dramatische doodstraffen, is een wereldwijde campagne gestart om een definitief einde te maken aan deze barbaarse misdaden, die vrouwen door steniging ter dood brengen. Wij dringen er op aan om ondersteuning te verlenen aan deze aktie ter verdediging van de 'Rechten van de Mens' die tevens het leven van vele vrouwen kan redden.

Steniging is excecutie door middel van marteling; een daad van onmetelijke barbaarsheid en een 'Misdaad tegen de Menselijkheid'. Steniging wordt gepraktiseerd door Islamitische regeringen en groepen die zich scharen achter de Islamitische wetten van de Sharia.
Zulke primitieve daden van barbaarsheid kunnen niet getolereerd worden. Het stoppen van 'dood door steniging', moet de hoogste prioriteit krijgen bij alle humanitaire organisaties overal ter wereld. Er moet een eind gemaakt worden aan deze gruweldaden: 'Voor eens en voor altijd!'.

Er wordt dan ook een dringende oproep gedaan aan de Verenigde Naties, de Europese Gemeenschap en andere internationale organisaties om maatregelen te nemen tegen de Islamitische Republiek van Iran en tevens tot een veroordeling te komen van de inhumanitaire en illegale behandeling van onschuldige Iraanse burgers.

Wij eisen en roepen op tot:

1. Onmiddellijke verwerping van de Islamitische Shariawetten, met als belangrijkste doel de uitbanning van steniging en elke andere vorm van straf die staat op het hebben van (sexuele) relaties die buiten het huwelijk vallen of buitenechtelijk zijn.

2. Onmiddellijke vrijlating van de Iraanse Soghra en alle veroordeelden die in de gevangenis zitten voor buitenechtelijke relaties.

3. Ondersteuning van de doelstellingen van het 'Interanational Committee against Stoning'en support voor de vrouwenorganisatie 'Women's Liberation'die zich inzet voor de beïndiging van stenigingen in Iran. Wij roepen u op om hetzelfde te doen.




Max van Friesland Media