Gemeente Eindhoven

Persbericht: 30 juni 2005

De Magie van Techniek

In het Stadshuis van Eindhoven opent op 19 oktober a.s. de tentoonstelling De Uitvinders en hun Waanzinnige Karavaan. Over drie verdiepingen van het Stadshuis is dan een unieke collectie afstudeerprojecten van Fontys-studenten te zien.

Trekker van de techniektentoonstelling wordt de bijzonder vormgegeven Magic Box. De Magic Box is een kunstobject dat gebruikt kan worden als multimedia-presentatie. De bezoeker kan daarin
audio-visuelepresentaties bekijken, geprojecteerd met de State of the Art op beeld-, licht- en geluidstechniek.

Techniek bepaalt een groot deel van ons leven en werk. Kijk maar eens om u heen: wat heeft er eigenlijk niet met techniek te maken? Maar als techniek zo met ons dagelijks leven is verbonden, waarom zijn er dan zo weinig vakmensen in opleiding?

De Uitvinders en hun Waanzinnige Karavaan is een van de initiatieven waarmee de stichting Technific techniek promoot onder jongeren tot 20 jaar. Het is een project van overheid, onderwijsinstituten en het bedrijfsleven in Zuidoost-Brabant. De doelstelling van het project is om jongeren op basisscholen en vervolgopleidingen te interesseren voor werken in de techniek. De kinderen spelen de hoofdrol in hun eigen avontuur, waarin een koninklijke opdracht, techniek letterlijk tot leven brengt. De tentoonstelling wordt gebouwd door leerlingen van het VMBO, ROC Eindhoven en studenten van Fontys Hogescholen. Ze doen dit samen met bedrijven uit de regio.

Magic Box
De Magic Box voorziet in het Stadshuis van Eindhoven in een behoefte: een professionele ruimte voor het vertonen van
audio-visuelepresentaties, bijvoorbeeld op dvd of cd-rom. Tot nu toe moest daarvoor telkens opnieuw een ruimte worden ingericht: De Verborgen Kamer; een multifunctionele tentoonstellingsruimte in het souterrain. Magic Box: fase 1& 2: het kunstobject (gesloten toestand) opent zich op magische wijze zonder menskracht. Fase 3: de multimediapresentatieruimte is gereed voor gebruik.

De eerste film die in de Magic Box wordt vertoond is getiteld: De Uitvinders en hun waanzinnige karavaan. Beeldend kunstenaar Hugo Vrijdag bedacht een verhaal met techniek als thema. Het verhaal gaat over kinderen die een magische opdracht vervullen. Het lijkt een sprookje en dat is het ook. Het bijzondere aan dit sprookje is dat het nu al aan de gang is. Basisscholen uit de regio bouwden de laatste maanden aan voertuigen die half oktober in een waanzinnige karavaan naar het stadshuis van Eindhoven trekken. Daar krijgen ze een plaats in een tentoonstelling over techniek.

Behalve deze speelfilm wordt er een andere belangrijke multimediapresentatie in de Magic Box getoond; een zogenoemde Making of. Hierin komen de werkzaamheden van alle bedrijven aan bod die betrokken zijn bij het tot stand komen van dit project.

Zo werkt DHV Bouw en Industrie voor Atelier Vrijdag het technische ontwerp uit waardoor het kunstvoorwerp kan transformeren tot een multimediapresentatieruimte. Eaton Hydrowa bouwt de stalen frames die de solide basis vormen voor het exterieur dat Erco Interieurbouw te Valkenswaard realiseert samen met leerlingen van VMBO-opleiding Were Di. Om de zware wanden moeiteloos te verplaatsen is gekozen voor een luchttransportsysteem van Aerofilm Systems. Voordat de Magic Box klaar is zullen de onderdelen bij elkaar komen bij Nebato waar het geheel geassembleerd wordt en voorzien van aandrijvingen en rechtgeleiding.

Wanneer de Magic Box zich tijdens een presentatie opent, biedt deze plaats aan 10 personen die een film kunnen bekijken. Om de film optimaal te kunnen beleven is in samenwerking met Philips gekozen voor LED verlichting die op sensationele wijze wordt aangestuurd door de informatie van het grote flatscreen. Zo bepalen beeld en geluid de kleur en de lichtintensiteit in de Magic Box. Paleco zorgt in samenwerking met Philips voor deze bijzondere techniek. Omdat de Magic Box werkelijk bol staat van techniek is Mansveld Elektrotechniek en Communicatietechniek gevraagd om de multimedia-implementatie te verzorgen.

Al deze bedrijven werken samen met leerlingen, studenten en begeleiders van Were Di te Valkenswaard, Fontys Hogescholen en ROC Eindhoven om te zorgen dat vanaf oktober de gemeente Eindhoven de trotse eigenaar is van de Magic Box. Een Box waarin de magie van techniek tot leven komt zodat alle bezoekers zullen zien dat (de regio) Eindhoven is Leading in Technology.

Meer informatie over dit project vindt u op de website www.deuitvinders.com

© 2005 Gemeente Eindhoven