Gemeente Amsterdam

50 jaar Slotervaart

11 oktober 2005
---
Slotervaart

Woensdag 19 oktober 2005 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste bewoners van Slotervaart in de Nicolaas Japiksestraat werden verwelkomd met een mokkataart. En daarom viert de buurt nu feest!

J. Veltmanstraat jaren 50 (foto l.stricker) Met - opnieuw - een mokkataart wordt de komst van de eerste Slotervaart-bewoners van 50 jaar geleden gevierd in de woningen van de toenmalige "woningbouwvereniging Amsterdams Spoorwegpersoneel". Oud-buurtbewoner en televisiepresentator Robert ten Brink (o.a. Lotto Weekend Millionairs) reikt woensdag het eerste boekje van "De stad is nooit af "uit aan de eerste bewoner de heer Charmant.

De heer Charmant was in 1955 seinhuiswachter en betrok zijn drie-kamerwoning mét tuin, met vrouw en twee dochters, voor 53 gulden 15 per maand. Robert ten Brink woonde van zijn derde tot zijn dertiende jaar in de Elisabeth Boddaertstraat.

Het jubileumboekje van "De stad is nooit af " is geschreven door historica Maili Blauw in opdracht van stadsdeel Slotervaart. Heemstedestraat jaren60 (foto m. van Dijk)

Na het jubileumboekje en de mokkataart, opent portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening Liesbeth Stricker de fototentoonstelling "50 jaar Slotervaart".

Op zaterdag 22 oktober kunnen de inwoners van stadsdeel Slotervaart genieten van muziek, kinderactiviteiten en een debat over de toekomst van hun stadsdeel.

Het programma

Woensdag 19 oktober

Overtoomse Veld jaren 90 (foto G.H.M. Wijers) 16.00 uur: Oud-bewoner van Slotervaart Robert ten Brink presenteert het jubileumboekje "De stad is nooit af". Veel foto´s en illustraties laten het ontstaan en de ontwikkeling van stadsdeel Slotervaart zien. De eerste bewoners van het stadsdeel nemen "De stad is nooit af" in ontvangst. Een van hen is de heer Charmant, die nog steeds in hetzelfde huis woont aan de Japiksestraat.

Locatie: Stadsdeelkantoor, Pieter Calandlaan 1, Amsterdam.

17.00 uur: Buurtbewoners hebben zelf foto´s ingestuurd voor de fototentoonstelling "50 jaar Slotervaart". Tegelijk met de opening in de hal van het stadsdeelkantoor wordt ook een digitale fotogalerij over 50 jaar Slotervaart geopend op een speciale website: www.slotervaart50.nl, gemaakt door Fred Martin.

Locatie: Stadsdeelkantoor, Pieter Calandlaan 1, Amsterdam.

Zaterdag 22 oktober August Allebplein jaren 2000 (foto M. Peters)

12. 00-13.30 uur: Debat "50 jaar Slotervaart. Hoe verder?". Met een divers samengesteld panel waaronder de Slotervaartse rapper Yassin SB. Dagvoorzitter is Ineke Tijmant (UvA), chroniqueur van Slotervaart.

Locatie: grote zaal De Ark, Van Ollefenstraat 9, achter het Sierplein.

14.00-16.00 uur: Muziekoptredens met o.a. een uitvoering van de Folk Opera Nieuw West van Jan-Paul van Spaendonk met zijn band, de rapper Yassin SB en een Surinaamse percussieband, "De Zonnebloem".

Locatie: Sierplein, Amsterdam.

10.30-16.00 uur: Informatiemarkt met o.a. brandweer, politie, stedelijke vernieuwingsprojecten en woningbouwcorporaties. Sciandri sportmanagement verzorgt leuke activiteiten voor de kinderen.

(met dank aan de site: www.slotervaart50.nl)