Ingezonden persbericht


Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat

Persbericht

Datum 11 oktober 2005

Wetenweek en nieuwe onderdelen in het Keringhuis, Publiekscentrum Water

In de Wetenweek van 19 t/m 26 oktober organiseert het Keringhuis diverse activiteiten voor kinderen en hun ouders. Op donderdag 20 oktober om 13.30 uur, op zondag 23 oktober om 13.30 en 15.00 uur en op dinsdag 25 oktober om 13.30 uur zijn er proefjesrondleidingen voor kinderen. De proefjesrondleiding begint met een Klokhuisfilm over de Maeslantkering. Daarna neemt de rondleider de deelnemers mee naar het buitenterrein van de Maeslantkering. De rondleiding wordt afgesloten met het proefjeslaboratorium. Iedere deelnemer kan daar zelf ondervinden welke technieken bij de Maeslantkering gebruikt worden. Reserveren voor de rondleiding wordt aangeraden. Kosten voor een rondleiding zijn 1,50 euro per kind en 3,25 euro per volwassene.

Ken je krachten!
Het thema van de Wetenweek is 'Ken je krachten'. Het Keringhuis heeft een leuke speurtocht gemaakt over dit thema. Iedere bezoeker kan gratis meedoen aan de speurtocht. Na afloop ligt er een kleine attentie klaar bij de balie!

Nieuwe onderdelen
Vanaf 1 oktober zijn er een aantal nieuwe onderdelen in het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland. Met de nieuwe onderdelen kunnen bezoekers nog beter zien hoe verschillende overheden met elkaar samenwerken in de strijd tegen het water. Van een nieuwe luchtfoto van de hele provincie tot een piano waarbij je met de toetsen een computer kunt bedienen. De nieuwe onderdelen zijn leuk en leerzaam. Dat is ook het uitgangspunt van het Keringhuis, Publiekscentrum Water.

Maquette en piano
Een nieuwe maquette geeft aan welke overheid wat doet als het gaat om waterbeheer. De rol van Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, gemeentes en waterschappen wordt op deze manier heel helder uitgelegd. Samen zorgen deze overheden ervoor dat Nederland droge voeten houdt en over voldoende (schoon) water beschikt om van te leven en om te recreëren. De nieuwe piano gaat over de 'watertoets', een beleidsinstrument van de overheid. Op het moment dat er bijvoorbeeld in een gemeente gezocht wordt naar nieuwe bouwgrond voor woningen en bedrijven, moet er eerst gekeken worden door Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en gemeentes hoe die grond het best ingericht kan worden in verband met waterplanvorming voor de toekomst. De toetsen van de piano zijn verbonden met een computer waardoor het duidelijk wordt hoe de 'watertoets' in het echt werkt. Naast de hierboven genoemde onderdelen zijn er nog meer nieuwe onderdelen bijgekomen. De nieuwe onderdelen zijn geïntegreerd in de reeds bestaande tentoonstelling. Deze is voor zowel jong als oud zeker de moeite van een bezoek waard.

Rondleidingen
Voor volwassenen en kinderen zijn er ieder weekend instaprondleidingen bij de Maeslantkering. Tijden hiervan kunt vinden op de website van het Keringhuis of u kunt contact opnemen met een van de medewerkers. Tijdens de rondleiding wordt een film getoond over de bouw van de stormvloedkering en daarna krijgt u uitleg bij een luchtfoto van de provincie en een beweegbare maquette. Tenslotte wordt er een bezoek gebracht aan het buitenterrein en is het mogelijk de Maeslantkering van zeer dichtbij te bekijken. De rondleiding is voor alle leeftijden. De kosten zijn 3,25 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen. Reserveren wordt aangeraden.

Over het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland, is een leuk en leerzaam informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over water(beheer) en over de Maeslantkering. In het Keringhuis, Publiekscentrum Water, participeren Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland. De toegang tot het informatiecentrum is gratis en het Keringhuis is geopend maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren voor rondleidingen is mogelijk, dit kan telefonisch (0174-511222) of per e-mail (keringhuis@podium.nl). Het Keringhuis is het hele jaar door geopend, behalve op 25 en 31 december en op 1 januari. In het Keringhuis is een restaurant aanwezig, maar dit restaurant is van november 2005 tot 1 maart 2006 doordeweeks alleen op afspraak te bezoeken en in het weekend op de normale tijden geopend. Vanuit dit restaurant heeft u een uniek uitzicht op de Maeslantkering en de Nieuwe Waterweg. Het Keringhuis en het terrein eromheen zijn voor mindervaliden toegankelijk. In de filmzalen is ringleiding aanwezig.

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Nieuw Oranjekanaal 139
3151 XL Hoek van Holland
telefoon: 0174-511222
email: keringhuis@podium.nl internet: www.keringhuis.nl