Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle verzorgt startconferentie NIME project

De gemeente Capelle aan den IJssel verzorgt op 19 en 20 oktober als lead-partner de startconferentie van het NIME project (Network Information Migrants in Europe). Het doel van het project is om in samenwerking met 7 andere partners uit Europese landen een netwerk te creëren van publieke en private partners om informatie over de problemen van integratie uit te wisselen. Tijdens de conferentie bezoeken de deelnemers twee Capelse integratieprojecten.

Aanleiding voor de samenwerking was een onderzoek dat in 2004 is gehouden over de manier van inburgeren in Capelle aan den IJssel. Een belangrijke aanbeveling was dat de gemeente moet samenwerken met de ZBOs (vertegenwoordigers van niet autochtonen). Zo worden de wensen en behoeften van de diverse in te burgeren doelgroepen meer betrokken bij de inburgering. In Europa is inburgeren een hot item. Daarom is Capelle gaan netwerken met andere Europese instellingen die met dergelijke problemen te maken hebben. Gezamenlijk hebben zij een subsidieaanvraag gedaan bij de Europese Commissie. Er is een zogenaamde INTI-subsidie toegekend. Dit is een Europees subsidieprogramma dat de integratie van inwoners van niet-EU landen moet bevorderen. Het doel van de subsidies is:

* het bewerkstelligen van een dialoog tussen verschillende partijen die te maken hebben met integratie;

* het ontwikkelen van methodieken voor integratie;
* onderzoek doen naar en het evalueren van zogenaamde best practices op het gebied van integratie.

De gemeente Capelle aan den IJssel is als lead-partner budgethouder en verantwoordelijk voor de voortgang van het proces, de aansturing van de projectpartners en de verantwoording van de subsidies richting de Europese Commissie. Naast Capelle aan den IJssel participeren organisaties en publieke instellingen uit Italië, Spanje, Duitsland, Zweden, Malta, Slowakije en Letland in het project.

Het project duurt anderhalf jaar. Het openingscongres is in de eerste plaats als kennismaking bedoeld. Iedere deelnemer presenteert hoe hij de integratie aanpakt. Het is de bedoeling om een gezamenlijke methodiek te ontwikkelen om deze problematiek aan te pakken.

Meer informatie over dit project kunt u vinden op www.projectnime.nl.