Hoogheemraadschap van Rijnland


Nieuw gemaal in Lijnden geopend

Persbericht 12 oktober 2005

Het nieuwe gemaal wordt op 19 oktober aanstaande officieel in gebruik gesteld.

Gerard Doornbos, de onlangs geïnstalleerde dijkgraaf van het hoogheemraadschap, stelt het nieuwe gemaal in gebruik. Op zaterdag 22 oktober is er van 10.00 tot 16.00 `open dag'. Dan is iedereen welkom om het nieuwe gemaal te bekijken.

Er is gekozen voor een nieuw gemaal om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatsverandering. Daardoor zal er meer regen vallen in zware buien. Bovendien moet het gemaal beter aansluiten op geautomatiseerde systemen.

Het nieuwe gemaal

Het nieuwe gemaal heeft een capaciteit van 1275 kubieke meter per minuut bij een opvoerhoogte van 5.70 meter. Het nieuwe gemaal is uitgerust met drie pompen; één pomp met een capaciteit van 225 kubieke meter per minuut en twee pompen met een capaciteit van 525 meter per minuut elk. De totale capaciteit van het nieuwe gemaal is ten opzichte van het oude gemaal met 50% toegenomen. De pompen zijn voorzien van een betonnen slakkenhuis met een zeer compacte bouwvorm. De vorm van de aanzuigmond, direct voor de waaier (de schroefbladen), is een uniek concept. De kleine pomp zal hoofdzakelijk gebruikt worden voor het afvoeren de zoute kwel, het verzilte grondwater dat in de diep gelegen Haarlemmermeerpolder omhoog wordt gestuwd.

Eind 2002 heeft het bestuur van het toenmalige waterschap Groot Haarlemmermeer ingestemd met de nieuwbouw. De bouw van het gemaal is gestart in mei 2004 en wordt in oktober 2005 in gebruik genomen. Na ingebruikname van het nieuwe gemaal gaat het oude gemaal buiten bedrijf.

Het oude gemaal

Het oude poldergemaal De Lynden wordt buiten gebruik gesteld. Het wordt niet afgebroken want het heeft een status als monument. Het oude gemaal De Lynden is namelijk één van de meest markante gemalen van het hoogheemraadschap. Het heeft een neogotisch kasteelachtig uiterlijk met kantelen. Het is in 1849 ingezet om het Haarlemmermeer droog te malen samen met gemaal Cruquius en gemaal Leeghwater. De Lynden is genoemd naar Baron Lynden van Hemmen die met zijn studies de aanzet heeft gegeven tot het droogmaken van het Haarlemmermeer. Aan de schoorsteen is te zien dat dit oorspronkelijk een stoomgemaal was. In de loop der tijd is de stoomaandrijving vervangen door dieselmotoren en elektromotoren.

De waterstand aan de polderzijde van het gemaal is circa - 6 meter NAP en de waterstand van de Ringvaart (boezemwater) is - 60 cm NAP. Het gemaal had daarmee een opvoerhoogte van ruim vijf meter.

Ingebruikstelling 19 oktober en Open Dag op 22 oktober

Op 19 oktober om 15.00 wordt het nieuwe gemaal officieel in gebruik genomen. Op zaterdag 22 oktober van 10.00 tot 16.00 is er een `open dag' waarvoor iedereen van harte welkom is.

Adres gemaal De Lynden: Akerdijk 12 in Lijnden

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063400.

Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek naar het gebruik van onze website. Wij verzoeken u vriendelijk aan dit onderzoek deel te nemen.