Gemeente Den Haag

oktober (2005)
OPGERUIMD STRAAT NETJES OP STADSBOERDERIJ GAGELHOEVE (14 oktober)

Op woensdag 19 oktober start op Stadsboerderij de Gagelhoeve aan de Mient het project 'Opgeruimd straat netjes en is leuk!'. Vanuit de stadsboerderij zetten kinderen en vrijwilligers de aanval in tegen zwerfvuil. Iedere woensdagmiddag maken zij een ronde door de wijk om zwerfvuil, zoals blikjes, flessen en papier te verwijderen.

Schoonmaakrondje
De kinderen gaan gewapend met handschoenen en afvalknijpers op pad. Vrijwilligers begeleiden de kinderen. Er loopt een bok met bokkenwagen mee om het gevonden afval te vervoeren. De vrijwilligers letten erop dat de bok, die gewend is aan drukte en lawaai op straat, niet een te zware kar hoeft te trekken. Tijdens iedere ronde houden de kinderen op een kaart bij waar welk soort afval gevonden wordt. Deze gegevens worden met pictogrammen door de kinderen uitgewerkt in een overzicht. Dit overzicht komt op een duidelijk zichtbare plek op de boerderij te hangen, zodat ook bezoekers de verrichtingen en ontwikkelingen in hun wijk kunnen volgen.

Kleine stapjes
Bij het project 'Opgeruimd straat netjes en is leuk!' werken Stadsdeel Segbroek en de stadsboerderij samen met kinderen en vrijwilligers. Het zwerfvuilprobleem in de stad is hiermee niet direct opgelost. Het gaat om kleine stapjes die bij kunnen dragen aan een schone, hele en veilige leefomgeving. De gemeente hoopt dat zowel kinderen als volwassenen gestimuleerd worden om minder rommel te laten slingeren.

Programma 19 oktober
Tussen 13.30 en 14.30 uur is de officiële start van het project en wordt de eerste zwerfvuilronde gelopen. Van 14.30 tot 15.30 uur zijn er diverse activiteiten bij de stadsboerderij. Stichting Kids in the City organiseert bijvoorbeeld creatieve workshops Meer bloemen, minder hondenpoep,
Bouw een prachtige speeltuin, jouw tekening van meneertje hond en de Mega power-poep oppakmachine.

Zin om mee te helpen?
Vanaf 26 oktober lopen kinderen en vrijwilligers iedere woensdagmiddag tussen 13.30 en 14.30 uur een zwerfvuilronde door de wijk. Aanmelden kan iedere woensdag op stadsboerderij de Gagelhoeve aan de Mient (tegenover nummer 203).

'Opgeruimd straat netjes en is leuk!' wordt al met succes uitgevoerd op de stadsboerderijen Woelige Stal (Transvaal), Schildershoeve (Schilderswijk), Molenweide (Laak) en Nijkamphoeve (Escamp). Meer informatie staat op www.denhaag.nl/opgeruimd.