Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

18 oktober 2005

Persuitnodiging 'Milieubeleid: heilig huisje of nuchtere noodzaak?'

'Hoe meer kernenergie in Nederland, hoe beter?', 'Is de SUV weren symboolpolitiek of draagt het bij aan een beter milieu?' en 'Is biologische landbouw goed voor het milieu?'. Simon Rozendaal (Elsevier), Liesbeth van Tongeren (Greenpeace), Wouter van Eck (GroenLinks Nijmegen), Peter Janssen (directeur RAI), Jaap Hanekamp (Heidelberg Appeal Nederland) en Bert van Ruitenbeek (Biologica) staan hierover woensdag 19 oktober tussen 17:30 en 19:30 uur in het Academiegebouw in Utrecht lijnrecht tegenover elkaar in het debat 'Milieubeleid: heilig huisje of nuchtere noodzaak?'. De bijeenkomst is onderdeel van een reeks debatten over de toekomst van het milieubeleid. De serie gesprekken levert input voor de Toekomstagenda Milieu die staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) februari 2006 naar de Tweede Kamer stuurt.

Nuchter en transparant

Staatssecretaris Van Geel staat voor een milieubeleid waarin kosten en baten op een nuchtere en transparante manier worden afgewogen. Maar wat is nuchter? Tijdens het debat 'Milieubeleid: heilig huisje of nuchtere noodzaak?' oordelen mensen met verschillende belangen en visies over wat 'nuchter' is.

Kritiek op het milieubeleid is vaak terug te voeren op een verschil van opvatting of de baten van het voorgestelde beleid de kosten rechtvaardigen. Complicerende factor daarbij is dat lange termijn gevolgen op voorhand moeilijk aan te geven zijn. Want hoe maak je een goede afweging tussen de bijdrage die kernenergie kan leveren om het klimaatprobleem aan te pakken enerzijds en het kernafval dat het oplevert anderzijds?

Slimmer en moderner

Volgens staatssecretaris Van Geel is nieuw beleid nodig omdat het Nederlandse milieubeleid vastloopt. 'Willen we de huidige milieuproblemen oplossen, dan moet het milieubeleid slimmer en moderner,' aldus Van Geel. Het Kabinet heeft daarom begin deze maand de Hoofdlijnennotitie Toekomstagenda Milieu naar de Tweede Kamer gestuurd.

De komende maanden wordt op basis van de Hoofdlijnennotitie en discussie in de Tweede Kamer de Toekomstagenda Milieu in concrete acties uitgewerkt. Parallel hieraan houdt Van Geel discussieavonden met topfunctionarissen uit het bedrijfsleven, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties, burgers en overheden om 'frisse' nieuwe ideeën over milieubeleid te krijgen. Tijdens de avonden wordt over uiteenlopende onderwerpen gediscussieerd. Zo is er gesproken over de toenemende rol van de Europese Unie in het Nederlandse milieubeleid en hoe het vertrouwen van burgers in het milieubeleid kan worden vergroot. 'Kritiek is tijdens deze avonden niet alleen mogelijk, maar zelfs gewenst. Vernieuwing lukt namelijk alleen als ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven meedoen,' aldus Van Geel. 'Zonder terug te grijpen naar traditionele reflexen, maar door mee te denken over nieuwe instrumenten die passen bij deze tijd, en bij het Europa van nu en morgen.'




Ministerie van VROM