Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 078, 17 oktober 2005

Vogelpestdreiging

DEBAT IN WAGENINGEN OVER HET OPHOKKEN VAN PLUIMVEE

Studium Generale van Wageningen UR organiseert woensdagavond, 19 oktober een debat over 'ophokken van commercieel gehouden pluimvee'. De ophokplicht werd eerder ingesteld om een herhaling van de vogelpestcrisis in 2003 te voorkomen. Onlangs versoepelde de minister Veerman van LNV de verplichting weer. Onderzoekers van Wageningen UR geven hun visie op de huidige situatie rond vogelgriep, zoals het aantreffen van het H5N1-virus aan de poort van Europa. Maar als ditmaal het gevaar van een epidemie wordt gekeerd, hoe moet het dan volgend jaar?

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum debatteren over vragen als: Gaan we volgend jaar weer ophokken? Welke gevolgen heeft dit voor de pluimveesector? Wat zijn de kansen op een uitbraak van de vogelpest en welke alternatieven zijn er voor het ophokken, als deze er al zijn? En hoe verloopt een besmetting? Welke rol spelen trekvogels; en de mens? Het publiek krijgt een beeld geschetst en wordt geprikkeld actief met het debat mee te doen.

Aan het debat nemen onder leiding van journalist Leo Klep deel: Prof.dr.ir. Mart de Jong, hoogleraar Kwantitatieve veterinaire epidemiologie Prof.dr. Rob Goldbach, hoogleraar Virologie
Dr. Wim van der Poel, clusterleider Virologie
Prof.dr. Elsbeth Stassen, hoogleraar Dier en samenleving Drs. Tom van der Have, coördinator Centrum Ecosystemen

Het publiek debat op woensdag 19 oktober vindt plaats in het WICC, Lawickse Allee 9, Wageningen 20.00-22.00 uur.