Novib

Nederland komt in actie voor Pakistan

Tien bekende Nederlanders waaronder Floortje Dessing, Paul van Vliet, Teun de Nooijer, Job Cohen en Femke Halsema zullen het Nederlandse publiek via tv-spotjes oproepen om de SHO-actie voor Pakistan, India en Afghanistan financieel te ondersteunen. Vanaf woensdag 19 oktober om 18.00 uur zijn de spotjes te zien bij zowel de publieke als de commerciële omroepen.

De BNâers verlenen allen spontaan hun medewerking aan de actie van de SHO en doen belangeloos mee. Zij zien allen de noodzaak om de noodklok te luiden voor de slachtoffers van de ramp. Verder zijn er ook spotjes gemaakt met Maartje van Weegen, Boudewijn de Groot, Dirk Kuyt, André Rouvoet en Acda en de Munnik.

Steeds meer Nederlanders komen in actie om geld in te zamelen voor giro 800800. Op verscheidene plaatsen in het landen worden diverse acties georganiseerd. Enkele initiatieven in het land:

Benefiet hockeywedstrijd ten bate van Pakistan en India Op woensdagavond 26 oktober aanstaande speelt het Nederlands heren hockeyelftal op de Hockey Club Rotterdam een wedstrijd tegen een wereldelftal bestaande uit Pakistani en Indiërs, dat zal worden samengesteld door de Pakistaanse strafcorner specialist Soheil Abbas. De wedstrijd begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. NOS/Studio Sport zal een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd in de avond uitzenden. De baten van deze wedstrijd komen allemaal ten goede komen aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en India. Het initiatief van de Hockey BondsClub Rotterdam om elk lid in Nederland 1 euro te laten af dragen is door een groot aantal verenigingen al omarmd. Het geld wordt overgemaakt op gironummer 800800 van de SHO. De Nederlandse hockeygemeenschap heeft een duidelijke link met Pakistan en India. Spelers uit beide landen spelen in de Nederlandse competitie.

Benefietgala in Okura Hotel op 5 november
Desi Fusion, de grootste Zuid Aziatische studentenvereniging van Nederland organiseert op 5 november een benefietgala in het Okura Hotel in Amsterdam met als doel het inzamelen van geld door middel van een veiling en kaartverkoop. De avond zal worden gevuld met optredens van bekende artiesten en prominente sprekers uit Nederland en Zuid Azië.

Collectes
In kerken en in gemeenten organiseren mensen collectes. Zo collecteren studenten van de Haagsche Hogeschool in Den Haag en inwoners van Sluis, Cadzand en Aardenburg in hun woonplaats. Ook in Eindhoven is een huis-aan-huiscollecte gestart.

Geldinzamelingsactie door kinderen van 11 tot en met 13 jaar Met een zelfgemaakte bus gaan de kinderen geld inzamelen in Nieuw-Vennep, de actie heet 'Een doel voor een goed doel!'

De SHO heeft giro 800800 geopend voor alle donaties ten bate van de slachtoffers van Afghanistan, Pakistan en India. Op de website www.giro800800.nl kan het Nederlandse publiek op de hoogte blijven van het verloop van de Nationale Actie en de hulpverlening door de SHO-organisaties.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat bij grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.

Artsen zonder Grenzen ziet af van haar deel van de opbrengst van giro 800800. De organisatie is wel actief in het getroffen gebied, maar kan deze activiteiten voorlopig financieren uit donaties aan haar kantoren wereldwijd.
Bron: SHO, 18 oktober 2005

(SHO, gironummer aardbeving Pakistan oktober 2005)