Gemeente Zwolle

Buurtschap IJsselzone: Oprichting vereniging en start fonds

Negen partners werken al drie jaar samen binnen de Buurtschap IJsselzone, een prachtig gebied tussen Zwolle en de IJssel. De Buurtschap is weer een stap dichterbij de organisatie van de uitvoering van de visie Buurtschap. De ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst en de oprichting van de Vereniging Buurtschap zijn gepland op 25 november 2005. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de Buurtschap een groen en open gebied moet blijven en dus niet wordt bebouwd. Om dit de bereiken wordt de inrichting verbeterd en de exploitatie (groene en blauwe diensten) ondersteund.

De negen partners zijn: Vitens, Staatsbosbeheer, Provincie Overijssel, Initiatiefgroep IJsselzone, Buurtverenigng Schelle-Oldeneel, Commissie Spoolder Belang, Waterschap Groot Salland, Landgoed Schellerberg en Gemeente Zwolle. Ook andere eigenaren en gebruikers worden betrokken bij het maken en uitvoeren van de plannen op basis van vrijwilligheid.

Uitvoering
Om de visie handen en voeten te geven wordt er een vereniging in het leven geroepen. De vereniging krijgt een algemeen en een dagelijks bestuur en er komen werkgroepen. Het bestuur krijgt professionele ondersteuning voor de uitvoering van haar taken. Partijen dragen bij in de kosten van de vereniging. Daarnaast wordt een exploitatiefonds, een landschapsfonds, opgericht. Het rendement van dit fonds wordt door de vereniging gebruikt voor het belonen van groene en blauwe diensten in de Buurtschap. Aan de partijen wordt gevraagd een eenmalige storting te doen in het fonds. De vereniging draagt zorg voor de verdere fondswerving. In de vereniging krijgen de volgende groepen zitting: Buurtverenigng Schelle-Oldeneel, Commissie Spoolder Belang, Initiatiefgroep Ijsselzone, Vitens, Waterschap Groot Salland en Staatsbosbeheer. De gemeente wordt geen lid van de vereniging, maar ondertekent wel de uitvoeringsovereenkomst. De gemeentelijke bijdrage in het fonds is ¤ 150.000,- . Dit bedrag staat gereserveerd in de begroting 2006. Daarnaast draagt de gemeente ¤ 50.000 bij aan de kosten voor de professionele ondersteuning van de vereniging voor de eerst komende twee jaar.