Gemeente Zwolle

Parkeervergunning bedrijven in de binnenstad

Een beperkt aantal ondernemers kan in de binnenstad in aanmerking komen voor een parkeervergunning in het centrum van Zwolle. Het gaat om bedrijven, die wat betreft hun economische levensvatbaarheid afhankelijk zijn van parkeren in de binnenstad. Voor deze ondernemers wordt een uitzondering gemaakt. Samen met Citycentrum, Horeca Nederland en de Kamer van Koophandel zijn criteria opgesteld, om te kunnen toetsen voor welke bedrijven het mogelijk moet blijven in de binnenstad te parkeren. Deze criteria en andere uitwerkingen van de Parkeerverordening 2006 heeft het college van B&W vandaag vastgesteld.

Voor bedrijven in de binnenstad met een parkeervergunning vindt een belangrijke wijziging plaats: met ingang van 1 januari 2006 kunnen zij als regel niet langer in de binnenstad op straat parkeren. Zij zijn dan aangewezen op de parkeervoorzieningen aan de rand van het centrum. De ondernemers kunnen hiervoor een parkeervergunning aanvragen. Hiervan krijgen zij in de loop van de volgende week bericht met een aanvraagformulier. Bij het aanvragen van een vergunning kunnen zij een voorkeurplaats aangeven, hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Ook staat in het bericht hoe de bedrijven, die menen tot de uitzonderingen te behoren, zich kunnen melden bij de gemeente.

Criteria
Een beperkt aantal bedrijven met een hoofdvestiging in de binnenstad komt in aanmerking voor een parkeervergunning in het centrum. Dit zijn de bedrijven, die wat betreft hun economische levensvatbaarheid afhankelijk zijn van parkeren in het centrum. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven met een bezorgfunctie: bloemisten, cateringbedrijven en apothekers. Ook komen makelaars hiervoor in aanmerking. De bedrijven worden getoetst aan de opgestelde criteria.

Evaluatie
Het ontwikkelde beleid wordt nu in praktijk gebracht. Natuurlijk kan het zijn, dat er hier en daar nog puntjes op de i moeten worden gezet. Daarom wordt het nieuwe beleid binnen een half jaar na de invoering op 1 januari 2006 geëvalueerd (in Assendorp na zes maanden en in Dieze na drie maanden). Daarbij gaat de gemeente na wat in de wijken de ervaringen zijn en waar eventueel aanpassingen nodig zijn. De bewoners krijgen hier in 2006 verder bericht over.