Gemeente Zwolle

Pilot Jeugdsportfonds Zwolle

Het college van burgemeester en wethouders is van plan om op 1 januari 2006 te starten met een pilot Jeugdsportfonds in Zwolle. Dit heeft het college vandaag voorgesteld aan de gemeenteraad naar aanleiding van een motie van de raad over het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds geeft geld aan kinderen van 4 t/m 18 jaar van minder draagkrachtige ouders. Zo wordt het ook voor deze kinderen mogelijk om aan sport te doen.

Jeugdsportfonds Nederland is bereid mee te werken aan de oprichting van Jeugdsportfonds Zwolle voor een bedrag van 10.000 euro. Afhankelijk van het welslagen van de pilot zal de gemeente besluiten om financieel bij te dragen aan het fonds. De gemeente voert overleg met SportService Zwolle over de pilot. Ook bedrijven kunnen het Jeugdsportfonds meefinancieren. Daarnaast heeft het Jeugdsportfonds Nederland het CBF-keurmerk (een keurmerk voor goede doelen) en ontvangt het fonds geld uit loterijen. Het geld dat hierdoor naar Jeugdsportfonds Nederland vloeit wordt weer verdeeld over de lokale jeugdsportfondsen.

Per jaar kan een kind een bedrag van maximaal 225 euro krijgen uit het Jeugdsportfonds, bedoeld om de contributie van een vereniging en/of de aanschaf van kleding te betalen. Voorwaarde is dat het kind lid is van een sportvereniging die erkende NOC*NSF sporten aanbiedt. De gemeente ziet de oprichting van een Jeugdsportfonds Zwolle als een goede aanvulling op de bestaande mogelijkheden om kinderen meer te laten bewegen en sporten onder het motto sporten is gezond en helpt kinderen bij het aanleren van sociale vaardigheden.