Gemeente Zwolle

Kunstgras voor sportparken Jo van Marle en Weidesteen

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om in 2006 twee kunstgrasvelden aan te leggen: een op sportpark Jo van Marle (ZAC/Zwolse Boys) en een op sportpark Weidesteen (WVF). De gemeenteraad beslist dit jaar over het voorstel. De twee velden zijn nodig, omdat er juist bij deze sportparken capaciteitsproblemen zijn. Door het ombouwen van bestaande wedstrijdvelden naar een kunstgrasveld ontstaat er bovendien meer trainingscapaciteit. Wethouder Hagedoorn van Sport: "Het aanleggen van kunstgras is een fantastische manier om aan de kwaliteit en kwantiteit van sportaccommodaties te bouwen. Steeds meer mensen kunnen hierdoor sporten en bewegen. En verenigingen krijgen de mogelijkheid om door te groeien naar krachtige en stabiele sportclubs".

De aanleg van de velden op sportpark Jo van Marle en Weidesteen is een eerste stap naar de oplossing van de kwaliteits- en capaciteitsproblemen bij de diverse sportparken in Zwolle. Ook andere sportparken kampen met problemen, zoals sportpark de Siggels (SVI), sportpark Pelikaan (HTC) en sportpark Vegtlust. De gemeente streeft er naar om tot en met 2009 nog vijf kunstgrasvelden aan te leggen verspreid over de genoemde sportvelden, dus in totaal zeven. Het is de bedoeling dat ook de sportparken Jo van Marle en Weidesteen er in 2008 en 2009 nog een extra kunstgrasveld bij krijgen. Een werkgroep vanuit de Zwolse voetbalverenigingen heeft onderzoek gedaan naar de noodzaak tot de aanleg van kunstgrasvelden. De conclusie van de werkgroep was dat kunstgras dé oplossing is van de huidige capaciteits- en kwaliteitsproblemen op de Zwolse buitensportaccommodaties.

Zwolle heeft zestien voetbalverenigingen (inclusief betaald voetbalorganisatie FC Zwolle), bestaand uit elf zaterdag- en vijf zondagverenigingen. Deze verenigingen kunnen gebruik maken van 38 wedstrijdvelden op tien sportparken (exclusief het nog aan te leggen sportpark in Stadshagen). Daarnaast liggen op deze sportparken nog zeventien oefenhoeken- en/of oefenvelden.