Gemeente Buren


Persagenda / samenvatting b en w-besluiten van 18 oktober 2005

Advies commissie bezwaarschriften d.d. 9 mei 2005 over het bezwaarschrift van de heer S.L.M. Moonen tegen de kapvergunning van 2 maart 2005 voor het kappen van een aantal coniferen op het perceel Teisterbantstraat te Kerk-Avezaath, in eigendom van de heer J. de Wit.

Bezwaar tegen kappen coniferen ongegrond
Het bezwaar van de overbuurman tegen het kappen van 13 coniferen in de achtertuin van Kerkstraat 4, zijde Teisterbantstraat, in Kerk-Avezaath is niet gegrond. Wel moet de aangevraagde kapvergunning achteraf worden gecompleteerd, zodat duidelijk is om welke bomen het ging. Burgemeester en wethouders nemen hiermee het advies van de Commissie Bezwaarschriften over.
In de achtertuin, achter de woning van zijn zoon, bouwt de heer J. de Wit een nieuwe woning. Daarvoor heeft hij gevraagd om een kapvergunning voor de coniferen. De waarde van deze bomen voor bijv. het dorpsschoon of het landschap is niet zodanig, dat de vergunning kon worden geweigerd. De belanghebbende heeft ruim de tijd (vijf weken) de tijd gehad om bezwaar te maken, ook al heeft de eigenaar tegen het eind van die periode de coniferen op één na (op eigen risico) gekapt. Aan de zijde van de Teisterbantstraat heeft hij een beukenhaag aangeplant en andere bomen (een taxus, es en sierappel) zijn blijven staan.

streep.JPG

Bouwrijp maken Beusichem Zuid III fase 1 in de gemeente Buren.

Bouwrijp maken Beusichem Zuid III, 1e fase, gegund aan Harteman Het bouwrijp maken van de eerste fase van Beusichem Zuid III is gegund aan Harteman Weg- en Waterbouw in Tiel. Het bedrijf heeft van negen aannemers de laagste aanbieding gedaan. De aanneemsom bedraagt 116.600 euro exclusief BTW en is beduidend lager dan de raming die de Grontmij had gemaakt. Harteman heeft scherp ingeschreven. De uitvoering vereist intensiever toezicht in verband met het nieuwe systeem van waterbeheer in het gebied (hemelwateropvang in wadi's).

streep.JPG

Eindrapport inspraakprocedure plannen herstructurering woningbouw kern Buren (Appelgaard en Francoise de Lanoistraat).

Inspraakreacties overgenomen in SVT-plannen Buren Burgemeester en wethouders volgen een aantal reacties op die omwonenden hebben ingediend op het bestemmingsplan Herstructurering woningbouw Buren 2005. Dit plan maakt het de Stichting Volkshuisvesting Tiel mogelijk om bestaande woningcomplexen te vervangen door nieuwbouw.
Op de plaats van de bejaardenwoningen aan de Françoise de Lanoistraat wil SVT woningen (twee lagen) voor senioren en starters bouwen. De bewoners van de bestaande bejaardenwoningen vinden de nieuwbouw te krap, waarbij zij hun tuinen voor een groot deel kwijtraken. Bewoners in de naaste omgeving vinden de bebouwing te massaal, het bouwplan te hoog en de afstand tot de eigen woning te klein. Naar aanleiding van de ontvangen reacties heeft SVT dit bouwplan aangepast: de trap aan de voorkant (die ten koste zou gaan van de tuin) vervalt en in plaats hiervan komt er een via twee trappen toegankelijke galerij aan de achterkant. De woningen worden daardoor ruimer. De seniorenwoningen (beneden) krijgen een inpandige berging. De bovenwoningen in het middelste bouwblok zijn geschrapt, hetgeen meer variatie en openheid oplevert.
Het gebied waarbinnen tot een bepaald percentage van de perceelsoppervlakte gebouwd mag worden, voorkomt te opdringerige bouw. De nieuwe woningen reiken met een hoogte van 12 meter niet hoger dan de aangrenzende woningen (eveneens twee lagen met een kap), waarbij ook de afstand van de bestaande tot de nieuwe woningen gelijk blijft. Een enkele omwonende van het complex Appelgaard (na sloop bestemd voor sociale huur- en koop-seniorenappartementen in hoofdzakelijk drie lagen) ziet liever penthouses verrijzen. SVT zou dat ook willen, maar dat vereist een grotere bouwhoogte.

streep.JPG

Concept bestemmingsplan Kom Buren.

Bestemmingsplan Kom Buren
Burgemeester en wethouders presenteren het voorontwerp-bestemmingsplan Kom Buren. Een belangrijke doelstelling is het bewaren van de bijzondere waarden van Buren, en het vergroten van de aantrekkelijkheid van de stadskern.
Een aantal elementen:

- Op korte termijn is het niet mogelijk het kasteelterrein opnieuw in te richten. De kinderboerderij wordt weliswaar verplaatst naar de speeltuin aan de Onderdreef, maar de tennisbanen (en het ruim 120 jaar oude vloedvrije verenigingsgebouw) en het clubgebouw van Jong Nederland zullen vooralsnog blijven. Ze houden hun bestemming (zonder mogelijkheid van uitbreiding), met de mogelijkheid die later te wijzigen in een meer passende bestemming. Er wordt nu alvast een tweede bestemming archeologisch waardevol gebied op gelegd. Op een later moment wordt het mogelijk de ligging van het vroegere kasteel aan te geven in de vorm van beplanting of bestrating. Ook het herstel van het 17e eeuwse lanenstelsel Toeren en van het toernooiveld en de aanleg van een wandelroute langs de kasteelgracht zijn in het plan voorzien. Vestiging van een rustige horecagelegenheid in de oude ambtswoning is al in voorbereiding. Ook een informatiecentrum over het vroegere kasteel in één van de gebouwen is een wens
- Nieuwe parkeergelegenheid wordt aangelegd aan de zuidkant van de Erichemsekade, naast De Prinsenhof. Verbetering van de parkeergelegenheid Onderdreef wordt eveneens overwogen. Een optie is het parkeren in de binnenstad te beperken tot ca. 400 plaatsen, bestemd voor bewoners en kortparkeerders.

- Het open schootsveld op het beschermd stadsgezicht moet behouden blijven. Een opgaande beplantingsstrook komt langs de Tielseweg aan de zijde van de supermarkt, school en Prinsenhof

- Een kano-aanlegplek aan de Korne nabij de Erichemsekade
- De stadskern wordt aantrekkelijker voor winkels, ateliers en horeca. De bebouwing, met inbegrip van hoogte en de hellinggraad van daken, wordt vastgelegd en de open erven blijven open.

streep.JPG

Voorontwerp integrale herziening bestemmingsplan "Buitengebied Buren".

Bestemmingsplan buitengebied in de inspraak
Burgemeester en wethouders brengen het voorontwerp van het bestemmingsplan Buitengebied Buren in de inspraak (27 oktober t/m 24 november 2005). In deze periode worden vier inspraakavonden gehouden: 14 november in Zoelen (De Oude School), 16 november in Beusichem ( 't Zoetzand), 21 november in Maurik (gemeentehuis) en 22 november in Lienden (Torenzicht), telkens om 20.00 uur. Het bestemmingsplan voor het buitengebied van de hele gemeente komt in de plaats van de geldende plannen van de drie vroegere gemeenten. Dat schept rechtsgelijkheid voor alle bewoners, ondernemers en andere gebruikers van het buitengebied. Bovendien biedt het de kans om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen: in de landbouw, op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie, én in de wetgeving op met name milieugebied met gevolgen voor de ruimtelijke ordening. Het bestemmingsplan heeft een conserverend karakter. Dat houdt in, dat de open komgebieden (de lager gelegen gronden in de gemeente) vrij blijven van ongewenste bebouwing. Vestiging van nieuwe, grondgebonden agrarische bedrijven op bestaande agrarische bouwpercelen is natuurlijk mogelijk. Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen mogen onder voorwaarden voor een ander doel (in elk geval niet voor detailhandel) worden gebruikt, als een deel van de bebouwing wordt gesloopt.
De gemeente heeft alle bekende gegevens over het buitengebied verzameld. Het is mogelijk, dat informatie ontbreekt of onjuist is. De inspraakavonden zijn mede bedoeld om van bewoners, agrariërs en andere gebruikers informatie te verkrijgen. Daarvoor worden de kaarten en andere gegevens van het bestemmingsplan ook uitgestald in de hal en raadzaal van het gemeentehuis (27 oktober t/m 24 november). Bezoekers kunnen zich persoonlijk informeren. Het is mogelijk om daarbij of op de inspraakavond een (mondelinge) inspraakreactie te geven of om een schriftelijke reactie te sturen. Die mogelijkheid heeft iedereen, belanghebbende of niet.

streep.JPG

Gebruik gedeelte van het groen bij de parkeerplaats in de Buitenbuurt te Buren door de Pannekoekenbakker.

Materiaalopslag De Pannekoekenbakker
De Pannekoekenbakker René van Meurs aan de Buitenhuizenpoort in Buren krijgt een terrein van ongeveer 40 m² in het groen direct achter het pand ter beschikking om kratten e.d. te kunnen opslaan. Tevens wordt er een paadje gemaakt vanaf de parkeerplaats aan de Buitenbuurt voor het laden en lossen. Het pand kan daarmee rechtstreeks aan de achterkant bevoorraad worden. Dit houdt in dat een groot deel van de overlast van het bevoorradingsverkeer verdwijnt. Omwonenden stemmen er dan ook mee in. Van Meurs betaalt een vergoeding van 250 euro per jaar.